Tienduizenden mensen op straat voor onafhankelijkheid van Catalonië

© AFP

Tienduizenden mensen zijn maandag, op de Catalaanse nationale feestdag, in Barcelona op straat gekomen om de onafhankelijkheid van Catalonië te eisen.

Ze riepen slogans als “Onafhankelijkheid, onafhankelijkheid!” en “Wij willen stemmen”, zo verwijzend naar het referendum dat de Catalaanse overheid wil organiseren op 1 oktober.

De politie van Barcelona liet via Twitter weten dat “ongeveer een miljoen mensen” deelnamen aan de optocht, terwijl een woordvoerder van de prefectuur, die de Spaanse staat vertegenwoordigt in de regio, spreekt van 350.000 aanwezigen.

Volgens de organisatoren hadden via de sociale media meer dan 400.000 mensen zich aangemeld voor de manifestatie. Nog voor het begin van de optocht was de Passeig de Gràcia, die uitkomt op de Plaça de Catalunya, al over een afstand van enkele kilometers gevuld met mensen.

Voor de manifestatie vond een minuut stilte plaats voor de slachtoffers van de aanslagen van 17 en 18 augustus.

De voorbije jaren kwam telkens meer dan een miljoen mensen opdagen op de betogingen. Vorige week ondertekende de Catalaanse regering nog een decreet dat een referendum bijeenriep op 1 oktober, maar dat werd, op vraag van de Spaanse regering, stante pede geschorst door het Spaanse grondwettelijk hof.

Eerder liet de Spaanse premier Mariano Rajoy al verstaan dat hij er alles aan zou doen om het referendum tegen te houden.

Partner Content