Tienduizenden mensen bewijzen Muhammad Ali laatste eer in Louisville

10/06/16 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:46

In Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky hebben tienduizenden mensen zich verzameld langs het 30 kilometer lange traject dat de rouwstoet van de vorige week overleden bokser Muhammad Ali aflegt richting Cave Hill Cemetery, waar hij begraven wordt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de plechtigheden vroegtijdig verlaten, naar verluidt omdat hij niet uit de Koran mocht voorlezen.

Tienduizenden mensen bewijzen Muhammad Ali laatste eer in Louisville

© Belga Image

Muhammad Ali, vorige week op 74-jarige leeftijd overleden, werd 17 januari 1942 in Louisville geboren als Cassius Clay. De begrafenisstoet leidt langs zijn geboortehuis, de buurt waar hij opgroeide en de plaats waar hij in 1960 als olympisch kampioen werd gehuldigd. Eindpunt is het kerkhof waar 'The Greatest of All Time' in intieme kring begraven zal worden.

De stoet bestaat uit een twintigtal limousines. Zijn vervoeren onder andere zijn talrijke kinderen en kleinkinderen en ook de personalia die later de kist met het stoffelijk overschot zullen helpen dragen. Dat zijn acteur Will Smith, die in 2001 de rol van Muhammad Ali vertolkte, en de voormalige wereldkampioenen Lennox Lewis en Mike Tyson. De toeschouwers dragen spandoeken, t-shirts met de afbeelding van Ali, bloemen en ballonnen en scanderen voortdurend 'Ali, Ali'.

Volg het via deze livestream:

'Ali zou het fantastisch gevonden hebben dat de mensen zich hier zo talrijk verzamelen en dus doen we dat', getuigt Toya Johnson, een inwoonster van de wijk waar Ali opgroeide. 'Ik zit hier sinds 7u00 's morgens om een plekje in de schaduw te hebben. Ik ben fier dat ik hier bij ben. Ali is steeds een bron van inspiratie geweest voor de jongeren van deze wijk. Hij zal altijd een voorbeeld blijven.'

Gisteren werd al een traditionele islamitische rouwdienst gehouden. Daar waren duizenden mensen bij aanwezig. Ali maakte de laatste jaren van zijn leven zelf plannen voor zijn uitvaart. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat mensen van elke huidskleur en elk geloof daarbij welkom zouden zijn.

Erdogan

De Amerikaanse president Barack Obama is niet aanwezig op de begrafenis omdat hij samen met zijn vrouw Michelle de afstudeerceremonie van zijn dochter Malia bijwoont.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dan weer de tweedaagse rouwplechtigheden vroegtijdig verlaten, zo meldt persagentschap Dogan. Een officiële reden gaf de Turkse delegatie niet, maar de president zou beledigd zijn geweest omdat hij niet uit de Koran mocht voorlezen tijdens de begrafenis vrijdag.

Ook de bodyguards van het Turkse staatshoofd zorgden voor ophef in Louisville: er zou een gewelddadige cofrontatie zijn geweest met de lokale veiligheidsdiensten.

Erdogan sprak zich in een artikel in Bloomberg eerder vol lof uit over Muhammad Ali. 'De juiste manier om de kampioen te eren, is door zijn visie op vrijheid, gelijkheid en solidariteit in de praktijk te brengen', klonk het. Hij benadrukte daarbij de boodschap van Ali - die zich tot de islam bekeerde - dat de islam een vredevolle religie is en stelde ook discriminatie van moslims aan de kaak. (Belga/KVDA)

Onze partners