Tienduizenden documenten over oorlog Afghanistan gelekt

26/07/10 om 08:41 - Bijgewerkt om 08:40

Klokkenluider WikiLeaks heeft zondag meer dan 90.000 gelekte documenten over de oorlog in Afghanistan op zijn website gepubliceerd. In de documenten staan tal van tot nu toe onbekende details over het conflict.

Tienduizenden documenten over oorlog Afghanistan gelekt

© EPA

Het gaat om een van de grootste lekken waar het Amerikaanse leger ooit mee te maken kreeg, meldt de BBC.

Details

In totaal verspreidde WikiLeaks zo'n 92.000 documenten over de oorlog in Afghanistan. Ze hebben betrekking op de periode tussen 2004 en januari 2010.

Volgens de kranten The New York Times, The Guardian en Der Spiegel, die de documenten op voorhand konden inkijken, blijkt uit de documenten onder meer dat de NAVO vreest dat Pakistan en Iran het verzet van de taliban in Afghanistan mee aansturen. Dat terwijl Pakistan van de VS jaarlijks één miljard dollar ontvangt voor het bestrijden van opstandelingen.

In de documenten zou ook staan dat de taliban op hun sterkst staan sinds 2001, en dat honderden onschuldige burgers zijn gedood als gevolg van foutgelopen NAVO-operaties.

Woedend

Het Witte Huis reageert woedend. Volgens nationaal veiligheidsadviseur James Jones worden door het lekken van geheime militaire informatie levens op het spel gezet.

WikiLeaks gaf in april van dit jaar ook al beelden vrij van een Amerikaanse luchtaanval op Iraakse burgers in Bagdad.

Lees meer over:

Onze partners