Tienduizenden Britten betogen tegen Trump

Protesten in de straten van Londen © REUTERS

In steden in het Verenigd Koninkrijk, waaronder Londen en Edinburgh, hebben tienduizenden mensen gemanifesteerd tegen het omstreden inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump.

Er verzamelden zich onder meer duizenden mensen voor Downing Street, waar de ambtswoning van de Britse premier Theresa May gelegen is. De manifestanten eisten dat May zich uitdrukkelijk distantieert van de migratiepolitiek van Trump.

De manifestanten hadden spandoeken bij zich met opschriften als “Neen aan het racisme, neen aan Trump” en “Vluchtelingen zijn hier welkom”. Anderen riepen “Shame on May” (May moest zich schamen), omdat de premier volgens de manifestanten de “speciale relatie” met de VS belangrijker vindt dan het veroordelen van Trumps beleid. Sommige manifestanten hadden een grote foto van Trump bij zich met het onderschrift “Twitler”, een versmelting tussen Hilter en Twitter, het door Trump frequent gebruikt sociaal medium.

Staatsbezoek

Ook in het Britse parlement zorgde het omstreden decreet, dat een inreisverbod van 90 dagen inhoudt voor burgers van zeven moslimlanden (Iran, Irak, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië) en een stop van 120 dagen voor vluchtelingen (van onbepaalde tijd voor Syrische vluchtelingen) voor commotie. De parlementsleden kwamen maandagavond samen voor een buitengewoon debat, dat bijeen werd geroepen door Labour-parlementslid Ed Miliband en conservatief, in Irak geboren, parlementslid Nadhim Zahawi. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson had eerder verklaard dat het inreisverbod voor burgers en vluchtelingen “verdeeldheid zaait en slecht is”. Hij heeft het parlement verzekerd dat Britse staatsburgers niet getroffen worden. Veel parlementsleden zijn daar echter niet tevreden mee. Ze roepen op om het geplande staatsbezoek van Trump aan hun land af te gelasten.

1,5 miljoen handtekeningen

Een petitie om die eis te onderschrijven was maandagavond al 1,5 miljoen keer ondertekend. De regering houdt echter vast aan haar uitnodiging voor Trump. May liet eerder weten dat een uitnodiging werd verstuurd en geaccepteerd, en ook Boris Johnson zei dat Trump ondanks zijn controversieel decreet de eer moet kunnen krijgen om een staatsbezoek te doen. “Theresa May moet eindelijk luisteren naar het volk en de parlementsleden van de verschillende partijen en onze sterke tegenstand rechtstreeks communiceren aan president Trump”, aldus parlementslid van de Schotse National Party Angus Robertson tijdende de manifestaties.

Partner Content