Tien Nederlanders gesneuveld in Syrië

17/01/14 om 03:16 - Bijgewerkt om 04:53

Niet alleen jonge Belgische moslims gaan naar Syrië om te vechten. In de oorlog daar zijn de voorbij jaren ook tien Nederlandse jihadi-strijders omgekomen.

Tien Nederlanders gesneuveld in Syrië

Jonge Syrische verzetsstrijders in Aleppo. © REUTERS

In Syrië zijn de voorbije jaren tien Nederlandse Jihadisten gesneuveld. Dat zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen in dat Arabische land.

Volgens de bewindsman zijn ongeveer 120 Nederlanders actief in Syrië. Daarnaast zijn er zo'n 20 jihadisten teruggekeerd uit het land. Die worden goed in de gaten gehouden, voegde de bewindsman eraan toe. Het conflict in Syrië is al sinds 2011 gaande.

Radicalisering

Ruim twee maanden geleden meldde de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, zich zorgen te maken over de radicalisering van jihadisten. Op internet wordt steeds meer openlijk propaganda gemaakt voor deelname aan de strijd in Syrië. Steeds meer Nederlanders reisden hierheen voor de jihad, meldde Opstelten toen.

"Het is niet gebleken dat van de terugkeer van teleurgestelde Syriëgangers en de dood van anderen een afschrikwekkende werking uitgaat", aldus Opstelten. Omgekomen Nederlandse Syrië-gangers worden op internet juist geëerd als martelaren. Ze vechten voor groepen als Jabhat al-Nusra.

200 Belgen

Eerder deze week zei onze minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, dat in Syrië al ongeveer twintig Belgische strijders zijn omgekomen. Er zouden in totaal ongeveer tweehonderd Belgen aan het vechten zijn. Maar hij zei ook dat het "zeer moeilijk" is om exacte cijfers te geven voor het aantal Belgen dat naar Syrië is vertrokken. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners