Tien dingen die u nog niet wist over het Nederlandse Koningshuis

© Reuters

Het is ondertussen geweten dat koningin Beatrix op 30 april, Koninginnedag, de kroon doorgeeft aan kroonprins Willem-Alexander. Maar wist u dit al over het Nederlandse Koningshuis?

1. Koning gorilla

Willem III regeerde over Nederland van 1849 tot 1890. Hij stond gekend als een opvliegend, egoïstisch en opstandig man die vaak dronken in het openbaar verscheen. De koning had verschillende bastaardkinderen. Tot vandaag is het exacte aantal buitenechtelijke kinderen nog steeds niet bekend. Het was een publiek geheim dat Willem III vaste klant was bij bordelen. Er bestaan verschillende verhalen van ministers die niet bij hem binnen durfden gaan omdat ze steeds opnieuw de huid werden vol gescholden. En in 1875 werd hij tijdens een vakantie in Zwitserland zelfs beboet voor exhibitionisme toen voorbijgangers zijn mannelijk lid konden aanschouwen nadat hij zijn badjas had opengeslagen.

Zijn losbandig gedrag leverde hem verschillende bijnamen op zoals ‘geile mandril’, ‘grootste ploert van het rijk’, ‘vorstelijk zwijn’ en ‘beest der beesten’. Maar zijn meest gekende benaming is ‘koning gorilla’.

2. Jetsetprins

Nadat in 2007 bekend raakte dat de Prins van Oranje, Willem-Alexander, en zijn vrouw Máxima Zorreguieta een vakantievilla hadden gekocht in Mozambique, brak een golf van verontwaardiging los in het land. Het koppel kocht vier percelen op een schiereiland in Mozambique. Op drie van die percelen wilden ze hun droomhuis laten bouwen. Maar dat werd door de Nederlandse bevolking niet geapprecieerd. De villa is immers gelegen in een park waar geen mensen wonen met een bedrag lager dan 50 miljoen euro op hun bankrekening. En dat in tijden van crisis, reageerde de Nederlandse bevolking. Deze uitspatting leverde Prins Willem-Alexander de bijnaam ‘Jetsetprins’ op.

Willem-Alexander gaf toe een inschattingsfout te hebben gemaakt. “Wij zijn mensen, en mensen maken fouten. Daar moet je van leren en zorgen dat het niet opnieuw gebeurt,” zei hij in de Nederlandse pers. Het paar besloot in2009 dan ook de villa te verkopen en een nieuw vakantiehuis aan te schaffen in Griekenland.

3. Prins Pils

Dat Prins Willem-Alexander in Leiden moest gaan studeren en niet in Amsterdam, zoals hij zelf wou, liet hij niet aan zijn hart komen. De vrolijke jongen, die in een van zijn eerste officiële interviews liet vallen dat zijn moeder ‘bekakt praat’, was een echt feestbeest die wildplassen niet schuwde. De losbol, die ook bekend stond als rokkenjager, heeft aan deze periode uit zijn leven de bijnaam ‘Prins Pils’ overgehouden.

4. Dom Bontje

Prinses Máxima werd in 2012 verkozen tot ‘Dom Bontje’, een internetverkiezing die jaarlijks georganiseerd wordt door de Nederlandse dierenbescherming Bont voor Dieren. De prijs gaat telkens naar een bekende Nederlander die dat jaar bont droeg of zich dom heeft uitgelaten over bont in de media. De Prinses der Nederlanden kreeg ruim 13.000 stemmen van de 20.0000 stemmen achter haar naam. Máxima werd genomineerd nadat zij en haar dochter Amalia in het publiek verschenen in jassen met een kraag van wasbeerhondenbont van het kledingmerk Moscow.

In 2004, de eerste editie van ‘Dom Bontje’ ging Máxima eveneens met de titel lopen. In 2005 ging de eerste prijs naar Koningin Beatrix.

5. “Je was een beetje dom”

Onmiddellijk na de aankondiging van Beatrix dat haar zoon Willem-Alexander verloofd was met de Argentijnse Máxima Zorreguieta, liet Máxima weten afstand te nemen van het Videla-regime. Het dictatoriale bewind van Jorge Rafael Videla van 1971 tot 1986 waarbij verschillende mensenrechten geschonden werden. Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, zou op de hoogte geweest zijn van enkele mysterieuze verdwijningen tijdens de regeerperiode van Videla. Prins van Oranje, Willem-Alexander, wou de betrokkenheid van Jorge ontkennen en haalde als bewijs een brief van Videla zelf aan. Maar woorden van de hoofdspeler zelf, kunnen niet echt als betrouwbaar bestempeld worden.

Willem-Alexander werd door de Nederlandse pers dan ook afgerekend op zijn fout. Zo wees een journalist tijdens het persmoment vlak na de aankondiging van Máxima de prins er op dat het aanhalen van de brief geen verstandige zet was. Waarop prinses Máxima antwoordde: “Hij was een beetje dom.” Een antwoord dat tot hilariteit leidde. Tot op vandaag wordt de uitspraak gebruikt voor iemand die een blunder heeft begaan.

6. Banden met de maffia

Mabel Wisse Smit, de vrouw van de tweede zoon van koningin Beatrix prins Johan Friso, kwam in 2003 zwaar onder vuur te liggen. Mabel zou begin jaren ’90 bevriend zijn geweest met de ondertussen overleden maffiabaas Klaas Bruinsma. Bruinsma groeide op korte termijn uit tot een van de grootste drugshandelaars uit de Nederlandse geschiedenis. Hij stond aan het hoofd van een maffia-achtige organisatie die de helft van de West-Europese markt van drugs voorzag. Hoewel Mabel contact, laat staan een relatie, ontkende, kwamen verschillende getuigen met andere verhalen op de proppen.

Friso en Mabel vonden het niet nodig om dit alles te vertellen aan de Nederlandse Minister-President en de koningin omdat Marbel zelf niet bij criminele activiteiten betrokken was geweest. Een beslissing die hen niet in dank werd afgenomen. In oktober 2003 maakte de toenmalige premier Jan Peter Balkenende namelijk bekend dat indien een huwelijk tussen prins Friso en Wisse Smit zou plaats vinden, Friso het recht op troonopvolging zou verliezen. Prins Friso stond dus voor de keuze: Mabel of de troon. Hij koos voor het huwelijk en maakt daardoor sinds zijn trouwdag in 2004 geen deel meer uit van het Koninklijke Huis.

7. Tienjarige koningin

Toen Willem III in 1890 stierf, liet hij zijn tweede vrouw prinses Emma een dochtertje van tien jaar na, Wilhelmina. Omdat Wilhelmina te jong was om te regeren, kreeg de Duitse prinses Emma de functie van koningin-regentes. De koningin-regentes startte een heuse marketingcampagne en trok met haar dochter naar alle provincies van het land. Waardoor de populariteit van Wilhelmina zienderogen toenam. En uit die rondreizen is de feestdag Koninginnedag ontstaan. Op haar achttien jaar werd Wilhelmina koningin van Nederland. Vanaf dan tot haar troonsafstand in 1948, werd Koninginnedag op haar verjaardag, 31 augustus, gevierd. Wilhelmina was de langst regerende koningin van Nederland.

8. Lockheed-affaire

Prins Bernhard, de man van koningin Juliana en vader van Beatrix, raakte betrokken bij een omkoopschandaal. In 1959 kreeg de prins 1 miljoen dollar van het Amerikaanse vliegtuigbedrijf Lockheed. Een tweede som van 100.000 dollar volgde in 1968. In ruil daarvoor deed de prins een goed woordje voor het bedrijf in Nederland en maakte hij reclame door zelf in een Lockheedtoestel rond te vliegen. De zaak kwam aan het licht door de Amerikaanse onderzoekscommissie die twee brieven vond van prins Bernhard waarin hij aandrong op een spoedige betaling. De prins heeft de affaire nooit ontkend maar benadrukte wel dat het bedrag als steun voor het Wereld Natuur Fonds gebruikt werden.

Maar de Commissie was streng en beschuldigde Bernhard van strafbare feiten. Waarop koningin Juliana dreigde af te treden indien haar man vervolgd zou worden. Het kabinet besloot daarop Bernhard niet te vervolgen maar wel andere straffen op te leggen. De prins moest zijn functie van inspecteur-generaal der Krijgsmachten laten vallen, moest zijn carrière in het bedrijfsleven vaarwel zeggen en mocht niet meer in uniform verschijnen in het openbaar.

9. Fietsende monarchie

Tussen 1950 en 1956 stond koningin Juliana aan het hoofd van Nederland en de veroverde gebieden. Door haar losse stijl, haar nuchterheid en informele houding was zij enorm populair bij het Nederlandse volk. Zo werd zij bijvoorbeeld meerdere malen al fietsend gespot in eenvoudige kleding. Vandaar dat de monarchie onder haar bewind ook wel de ‘fietsende monarchie’ wordt genoemd.

Haar populariteit kreeg echter een duik door de Greet Hofmans-affaire. Margaretha Hofmans was een alternatieve genezeres en handoplegster die in 1948 werd gevraagd om de oogziekte van prinses Marijke, dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, te genezen. In de negen jaar die daarop volgden beïnvloedde Greet, die ondertussen goed bevriend was geraakt met de koningin, Juliana met haar pacifistische ideeën. In die mate zelfs dat koningin Juliana in de Koude Oorlog periode speeches geeft waar Bernhard en Nederland, die enorme aanhangers van de NAVO en sterke bewapening zijn, niet achter staan. Er ontstaat een heus conflict aan het Hof waarop een Commissie van Drie Wijze Mannen wordt samengesteld die besloot dat Hofmans moest verdwijnen.

10. ‘Prinses Glimlach’

Koningin Beatrix veroorzaakte heel wat commotie toen ze in 1965 bekend maakte dat ze zich had verloofd de Duitser Claus von Amsberg. Trouwen met een Duitser, die tevens nog lid was geweest van de Hitler Jugend, lag zo kort na de Tweede Wereldoorlog zeer gevoelig bij het Nederlandse volk. Maar ondanks dit moeilijke begin, slaagde zij er toch in de harten van de bevolking te veroveren. Na haar studies, die ze afrondde in 1961, verscheen ze steeds meer in het openbaar en trok ze de wereld rond als vertegenwoordiger van haar moeder. In 1958 trok zij naar Suriname, waar zij de bijnaam ‘Prinses Glimlach’ kreeg omdat zij altijd zo vrolijk glimlachte. Een naam die tot op vandaag voor de Nederlandse koningin gebruikt wordt. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content