Tibetaan steekt zichzelf in brand in New Delhi

26/03/12 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Een Tibetaanse banneling heeft zichzelf in brand gestoken in New Delhi uit protest tegen het bezoek van de Chinese president Hu Jintao later deze week aan de Indiase grootstad.

De feiten speelden zich af in het centrum van New Delhi tijdens een anti-Chinese manifestatie van zo'n duizend mensen. De niet-geïdentificeerde man overgoot zichzelf met een brandbare vloeistof en zette zichzelf in brand, meldden ooggetuigen. Volgens een anonieme politiebron overleefde hij zijn protestactie: de verwondingen waren niet levensgevaarlijk, hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Het is de eerste keer dat iemand zich in India in brand wil steken, nu er een golf van gelijkaardige feiten is in Tibet. In een jaar tijd hebben zo'n 30 Tibetanen zichzelf in brand gestoken. Minstens negentien onder hen kwamen daarbij om.

De manifestanten demonstreerden tegen de komst van Hu Jintao: donderdag zakt hij naar aanleiding van de vierde top van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) af naar New Dehli. Ze zetten ook hun klassieke eisen kracht bij: het stopzetten van de Chinese bezetting van Tibet en een einde aan de religieuze en culturele onderdrukking. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners