Theo Francken: ‘Angela Merkel heeft de sleutel in handen’

Theo Francken © Belga Image

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat de Europese aanpak om de vluchtelingencrisis onder controle te krijgen ‘de goede kant op.’

De Europese lidstaten hebben zich er nogmaals toe geëngageerd de Schengenzone te vrijwaren en de migratiedruk op Europa te verlagen. Dat deden ze op een nieuwe vergadering van de ministers die bevoegd zijn voor Asiel en Migratie. Volgens Belgische staatssecretaris Theo Francken (N-VA) ‘lijkt de Europese aanpak de goede kant op te gaan’. Hij vindt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de sleutel in handen heeft om tot een goed functionerend Europees asielsysteem te komen. Afgelopen weekend deed zijn partijvoorzitter Bart De Wever, al gelijkaardige uitspraken.

Voorzitter en Luxemburgs minister Jean Asselborn riep de vergadering van maandag bijeen om de politieke druk hoog te houden. ‘Er rest ons geen tijd meer, sommige landen zullen niet lang meer in staat zijn om de last te dragen’, zei hij. Eerder op de dag waarschuwde Asselborn voor het einde van de Europese Unie.

Hotspots

De Europese ministers hebben nogmaals de maatregelen onderschreven waarmee ze de vluchtelingencrisis willen aanpakken. Dat is op zich een krachtig politiek signaal, zeiden verschillende betrokkenen na afloop. De maatregelen, waarvan sommige nog versneld uitgevoerd moeten worden, zijn bekend: de opening van hotspots in Italië en Griekenland tegen het einde van deze maand, meer vluchtelingen opvangen, het spreidingsplan uitvoeren, de buitengrenzen beter bewaken, bilaterale readmissieakkoorden trachten af te sluiten en mensenhandelaars opsporen.

Dat er in de conclusies letterlijk gesproken wordt over ‘het verminderen van de migratiedruk’ en ‘het heroveren van de controle van de buitengrenzen’ toont volgens Theo Francken aan dat de Europese aanpak de goede kant opgaat. ‘Er is nog werk voor de boeg en ook de praktische uitvoering van gemaakte afspraken moet nog meer vorm krijgen. Maar de algemene lijn lijkt steeds meer te gaan in een duidelijk verhaal waarbij de migratiestromen opnieuw beheersbaar moeten worden gemaakt.’

Schengenzone

Angela Merkel en Donald Tusk
Angela Merkel en Donald Tusk © Reuters

Volgens de Belgische staatssecretaris heeft Angela Merkel ‘de sleutel in handen’. ‘Zij moet de kentering maken en een realistisch asielbeleid uittekenen.’ Als zelfs Zweden al laat weten dat de grenzen van zijn opvangcapaciteit bereikt zijn, is het duidelijk dat er nood is aan een goed functionerend asielsysteem met zowel een sterke bewaking van de buitengrenzen als gedeelde solidariteit bij de spreiding van wie recht heeft op bescherming. Als Merkel een bocht maakt en onder meer op die grensbescherming inzet, kunnen ook andere landen hun egelstelling verlaten, betoogt Francken.

Opvallend in de conclusies van de vergadering is dat de ministers op hun volgende bijeenkomst in december een ‘grondig debat’ willen voeren over het functioneren van de Schengenzone. Volgens de Nederlandse staatssecretaris Klaas Dijkhoff zijn de 28 EU-landen het erover eens dat de Schengenzone niet meer in haar oude vorm kan worden hersteld. Hij voorspelt een nieuwe overeenkomst die de principes van Schengen (vrij personenverkeer) overeind houdt, maar ook rekening houdt met de huidige problemen. ‘We moeten meer grip krijgen op de mensen die het recht niet hebben de Schengenzone te betreden.’ (Belga/AVE)

Partner Content