Thaise regering wijst aanbod tot bemiddeling af

18/05/10 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

De Thaise regering heeft het aanbod afgeslagen om onder bemiddeling van de Senaat te onderhandelen met de betogende roodhemden. De regering wil niet praten zolang de betogers hun zogenaamde rode zone in het centrum van de hoofdstad Bangkok bezetten.

"De situatie kan geregeld worden en we kunnen onderhandelen als de betogers zich verspreiden," zei de Thaise minister Satit Wonghnongtaey dinsdag op een persconferentie.

Het aanbod om te bemiddelen bij onderhandelingen kwam van Senaatsvoorzitter Prasobsuk Boondej. De betogers hadden al laten weten akkoord te gaan met het voorstel.

Doden

De roodhemden, aanhangers van de in 2006 afgezette ex-premier Thaksin Shinawatra, betogen al maanden in Bangkok om de regering van premier Abhisit Vejjajiva tot aftreden te dwingen.

De voorbije vijf dagen vielen al minstens 37 doden en tientallen gewonden bij gewelddadige confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen in Bangkok.

Een oproep van de roodhemden om de wapens neer te leggen, werd dinsdag door de Thaise vicepremier Suthep Thaugsuban als onzin afgedaan. "De veiligheidstroepen schieten enkel in het geval van wettige zelfverdediging," klonk het.

Ambassade

De Belgische ambassade in Bangkok heropent woensdag haar deuren nadat ze twee dagen dicht bleef vanwege het geweld.

Belgen in Bangkok krijgen wel de raad binnen te blijven en zich niet te verplaatsen in de stad. Voor toeristen zijn reizen naar Bangkok absoluut af te raden. Ook andere bestemmingen in Thailand worden afgeraden als ze niet noodzakelijk zijn.

Lees meer over:

Onze partners