Thailand: Verstoorde verkiezingen maar grote incidenten bleven uit

02/02/14 om 09:23 - Bijgewerkt om 11:09

In Thailand werden de verkiezingen in verscheidene provincies in het zuiden van het land geannuleerd. Grote incidenten bleven echter uit.

Thailand: Verstoorde verkiezingen maar grote incidenten bleven uit

Thaise betogers eisen het recht op te mogen stemmen. © REUTERS

In Thailand zijn de stembureaus zondag om 15 uur plaatselijke tijd (9 uur Belgische tijd) dichtgegaan. De stembusgang verliep erg verstoord als gevolg van de vele acties van regeringstegenstanders, maar gewelddadige incidenten bleven grotendeels uit.

In Bangkok kwam het evenwel in verschillende kieslokalen tot heel wat tumult doordat tegenstanders de ingangen blokkeerden. En in het zuiden van het land kon er in diverse provincies zelfs niet gestemd worden door boycotacties van de oppositie, die al maanden het ontslag eist van premier Yingluck Shinawatra. De oppositie is vooral sterk in Bangkok en de zuidelijke provincies.

Zaterdagavond kwamen in het uiterste zuiden van Thailand, in de provincie Pattani, wel nog drie soldaten en een ambtenaar om nadat ze met hun voertuig over een bermbom reden. De slachtoffers waren op weg om een stembureau klaar te maken, maar de aanslag zou geen verband houden met de verkiezingen. Volgens de kiescommissie kon er in totaal in 42 van de 375 kieskringen niet worden gestemd.

Daarmee staat vast dat het parlement, zonder bijkomende verkiezingen, geen inaugurele zitting kan houden aangezien bij de opening van het nieuwe parlement minstens 95 procent van de 500 volksvertegenwoordigers aanwezig moet zijn.

Zaterdag kwam het in Bangkok nog tot een treffen tussen aanhangers en tegenstanders van de regering. Er vielen schoten en minstens zes mensen raakten gewond, onder wie een Amerikaanse fotograaf. Buitenlandse Zaken in ons land raadt Belgen in Thailand daarom aan de verplaatsingen in en rond Bangkok tot een minimum te beperken.

Spanningen in Bangkok en zuiden van het land

Vooral in Bangkok is de situatie gespannen. Regeringstegenstanders blokkeren er de stemlokalen om kiezers te proberen verhinderen hun stem uit te brengen. In verscheidene provincies in het zuiden van het land zijn de verkiezingen geannuleerd, zo melden lokale media op basis van verklaringen van de kiescommissie.

In zeker vijf provincies verkiezingen geannuleerd

Volgens de kiescommissie zijn in zeker vijf provincies in het zuiden de verkiezingen geannuleerd, wegens een gebrek aan stembiljetten en begeleiders. De oppositie is vooral sterk in Bangkok en de zuidelijke provincies. Al maanden eist de oppositie, die de verkiezingen boycot, het ontslag van premier Yingluck Shinawatra.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners