Thailand: Spiraal van politieke verdeeldheid, staatsgrepen en vervroegde verkiezingen

Verkiezingen in Thailand © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Thailand kiest een nieuw parlement. De oppositie boycot de verkiezingen en pleit voor een niet-verkozen overgangsregering. ‘De premier en haar fortuin gijzelen het land’, klinkt het. Vier vragen over een land in politieke beroering.

De oppositie in Thailand boycot de parlementsverkiezingen die morgen worden gehouden en pleit voor een niet-verkozen overgangsregering. Een niet alledaags uitgangspunt, want vanuit Westers standpunt zijn verkiezingen, zonder fraude, een democratische oplossing voor politieke problemen. Maar in Thailand leidden verkiezingen steeds tot nieuwe conflicten. Vier vragen op een rij.

Waarom worden de verkiezingen geboycot?

De verkiezingen werden uitgeroepen door premier Yinglcuk Shinawatra als reactie op de grootschalige protesten in Bangkok. Al drie maanden komen demonstranten op straat om hun ongenoegen te uiten over de corruptie van de Shinawatra-clan. De huidige premier is de zus van Thaksin Shinawatra. Hij werd afgezet in 2006 en verblijft sindsdien in het buitenland.

De premier hoopt door deze verkiezingen haar mandaat te zien bevestigd. Maar de betogers willen een niet-verkozen overgangsregering die de touwtjes twee jaar in handen houdt. En dus roepen de demonstranten op tot een boycot van de stembusgang. Volgen de tegenstanders van de regering, is de oppositie er in de laatste dertien jaar niet in geslaagd om een verkiezing te winnen. De uitslag zou al op voorhand vastliggen, omdat de familie Shinawatra volgens hen voldoende machtig (én rijk) is om het land in een greep te houden.

Wie zijn de tegenstanders van de regering?

De betogers vormen geen uniform geheel, maar de overgrote groep opposanten behoren tot de stedelijke middenklasse. Zij worden de ‘geelhemden’ genoemd. Yingluck wordt gesteund door de ‘roodhemden’, voornamelijk plattelandsbewoners. Maar ook de entourage van de oude koning Bhumibol, de traditionele elite, keren zich tegen de regering. En tegelijkertijd heeft de regering ook heel wat zakenlui onder haar betogers.

“De tegenstanders zijn dus niet simpelweg in twee groepen in te delen. En een ander probleem is dat de betogers geen alternatief bieden”, zegt Duncan McCargo, professor gespecialeerd in Zuidoost-Azië aan de universiteit van Leeds aan CNN. “Hun enige duidelijke standpunt is dat ze Yingluck Shinawatra willen verdrijven.”

Welke rol speelt het leger?

Het Thaise leger is erg machtig, dat bewezen verschillende staatsgrepen in het verleden al. Ook de kans dat er een (gewelddadige) coup plaatsvindt in 2014 is groot. De brutale coup van 2006 heeft het land erg gedestabiliseerd. Bovendien heeft het leger een slechte reputatie.

Voorlopig houdt het leger vol neutraal te zijn, maar volgens waarnemer duidt het feit dat het leger niet ingrijpt bij de gewelddadige protesten, erop dat ze aan de kant van de betogers staat.

Beïnvloedt de politieke crisis de economie?

“De spanningen zijn ondertussen voelbaar in andere domeinen”, zegt de Thaise econoom Krystal Tan aan CNN. “Vooral de infrastructuurwerken worden uitgesteld. Voorlopig is de toeristische sector nog niet getroffen, maar hoe langer de betogingen aanhouden, hoe meer Westerse toeristen het land zullen mijden”, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content