Thailand: oppositie grijpt macht in parlement

03/07/11 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Uit de eerste exit polls blijkt dat de parlementsverkiezingen in Thailand gewonnen zijn door de oppositiepartij van de in ballingschap wonende ex-premier Thaksin.

Thailand: oppositie grijpt macht in parlement

© Reuters

Vandaag worden er in Thailand parlementsverkiezingen gehouden. Het is al de vierde maal in zes jaar tijd dat de 47,3 miljoen kiezers naar de stembus worden geroepen. De reden voor de veelvuldige verkiezingsoproepen zijn te wijten aan de vele onlusten in het land. Sinds 2005 wordt het land geplaagd door rellen en bloedige straatprotesten. Vorig jaar kwamen bij rellen ruim 90 mensen om het leven.

Exit polls

Favoriet voor de verkiezingen is de oppositie, die voormalig premier Thaksin Shinawatra steunt. Die leeft evenwel in ballingschap nadat hij in 2006 van de macht werd verdreven. Zijn zus Yingluck doet in zijn plaats mee aan de verkiezingen en voert de oppositiepartij Puea Thai aan. Zij staan tegenover de regeringspartij van premier Abhisit Vejjajiva.

Uit de eerste exit polls blijkt nu al dat Thailand massaal heeft gestemd voor de oppositie die Shinawatra steunt. De Puea Thai zou zelfs de absolute meerderheid halen in het Thaise parlement. De partij zou 313 van de 500 zetels in de wacht slepen, tegen slechts 152 voor de Democraten van uittredend premier Abhisit Vejjajiva. De regeringspartij van premier Abhisit heeft in geval van een verkiezingsoverwinning voor de oppositie voor nieuwe onrust gewaarschuwd. (Belga/INM)

Onze partners