Texas stelt executie uit op de valreep

Robert Campbell, de man wiens executie op het laatste oment opgeschort werd. © Reuters

Twee weken na een faliekant verlopen executie in Oklahoma, heeft een hof van beroep in de VS het uitstel bevolen van een executie die twee uur later in Texas gepland was.

De executie van Robert James Campbell, wiens dodelijke injectie dinsdagnamiddag gepland stond, werd “opgeschort” voor de duur waarin uitspraak moet worden gedaan over de mentale handicap waaraan hij zou lijden. Wordt bevonden dat hij mentaal gehandicapt is, dan mag hij luidens de Grondwet niet de doodstraf krijgen, schrijven de drie rechters in hun arrest.

IQ-test

“Het valt te betreuren dat we bewijzen van een intellectuele handicap op het laatste moment opnieuw moeten bekijken, net voor de geplande executie van Campbell”, halen ze aan. Maar het ziet er naar uit dat “dit niet de fout van Campbell of zijn advocaten is”. Texas “heeft nooit bekendgemaakt dat het in het bezit was van de resultaten van drie IQ-tests die aantonen dat Campbell intellectueel minderbedeeld was”.

Als gevolg daarvan “hebben Campbell en zijn advocaten de kans niet gehad te bewijzen dat hij niet tot de doodstraf kon worden veroordeeld”, besluiten ze.

Dodelijke cocktail

Het ging om de eerste geplande executie na die van Clayton Lockett, die op 29 april pas 43 minuten na de injectie van een nieuwe dodelijke cocktail, in grote pijn overleed. VS-president Barack Obama, die in bepaalde omstandigheden de doodstraf gerechtvaardigd vindt, noemde het incident “verontrustend” en vroeg een onderzoek naar de uitvoering van executies. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content