Texas executeert zwakbegaafde man

08/08/12 om 02:59 - Bijgewerkt om 02:59

In Texas is dinsdag de gedetineerde Marvin Wilson geëxecuteerd. De man heeft een IQ van 61. Het VS-Hooggerechtshof wees een ultiem beroep af.

Texas executeert zwakbegaafde man

© Belga

Wilson (54) werd geëxecuteerd met een dodelijke injectie in de gevangenis van Huntsville. Zijn advocaten poogden dat nog te verhinderen, omdat hij volgens hen zwakbegaafd is, maar het Hooggerechtshof wees dinsdag een hoorzitting af.

IQ-test

De man was in 1992 veroordeeld voor de moord op een politie-informant. Wilson had volgens zijn advocaten een IQ van 61. In 2004 oordeelde de staat Texas dat de afgenomen IQ-test niet geldig is en dat nieuwe tests aangetoond hebben dat hij niet mentaal zwakbegaafd is.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde eerder dat gevangenen met een mentale handicap niet geëxecuteerd mogen worden, maar de opperrechters wezen een ultieme hoorzitting af.

Amnesty onthutst

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International reageerden onthutst. In juli werd in Texas Yokaman Hearn geëxecuteerd onder luid internationaal protest. De man had een psychosociale stoornis en een mentale handicap. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners