Terrorist Toulouse filmde al zijn bloedige misdaden

22/03/12 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

De 23-jarige terrorist filmde de moordpartijen waarbij hij zeven mensen doodde.

Terrorist Toulouse filmde al zijn bloedige misdaden

© Reuters

De vermoedelijke seriemoordenaar van Toulouse heeft al zijn bloedige daden gefilmd, zo heeft bevoegd procureur François Molins op een persconferentie gezegd. De schutter is "uit wettige zelfverdediging" gedood.

De Fransman heeft de moordpartijen van 11, 15 en 19 maart waarbij hij zeven mensen heeft gedood, alle gefilmd. De politie heeft in een tas de camera gevonden die de man had gebruikt en heeft de beelden bekeken. Ze zijn "extreem expliciet", zei de procureur volgens de regionale krant La Dépêche.

'U doodt mijn broeder en ik dood u'
Toen de 23-jarige man zijn eerste dodelijk slachtoffer een kogel door het hoofd vuurde zei hij: "U doodt mijn broeder en ik dood u". Tegen politie-agenten heeft de vermoedelijke schutter gezegd: "Wanneer ik sterf, ga ik naar het paradijs, wanneer u sterft, pech voor u". Bij de tweede moordpartij, in Montauban, riep de man "Allah is groot", vertelde Molins.

De elite-eenheid Raid was opgedragen "alles te doen om Merah levend te vatten" en "pas uit wettige zelfverdediging te schieten. "Precies omdat (daarvoor) alles is gedaan" heeft het beleg van het appartement zo lang geduurd, aldus de hoge magistraat.

Dodelijk getroffen in het hoofd

Merah droeg een kogelvrij vest en een "djellaba", terwijl hij een brandbom op het balkon had, citeerde radiostation Europe 1 de procureur. De waarschijnlijke seriemoordenaar heeft letterlijk de aanval geopend op de politie-agenten. Na van het balkon te zijn gesprongen is Merah tijdens het terugschieten dodelijk getroffen in het hoofd.

Volgens de procureur van Parijs, bevoegd voor terreurbestrijding, gebeurde dit "uit wettige zelfverdediging". Ter plaatse hebben de ordetroepen drie laders voor een automatisch pistool gevonden, een colt 45 en een lader met twee kogels, en een tas met een lader. Binnen de elite-eenheid Raid zijn vijf gewonden te tellen, zei de magistraat ook.

Eventuele medeplichtigen

Het onderzoek gaat verder naar eventuele medeplichtigen, kondigde de procureur aan. Het gaat om wie hem zou hebben overtuigd om zijn daden te plegen of middelen te hebben gegeven om ze stellen. "Onderzoek moet uitwijzen of hij op advies van iemand heeft gehandeld of dat hij hulp van sommigen heeft gekregen", zei Molins volgens radiostation Europe 1.

De moeder van Merah, zijn broer Abdelkader en diens gezellin zitten in voorlopige hechtenis. In een wagen zijn machinepistolen en een revolver gevonden. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners