Terrorist Mokhtar Belmokhtar omgebracht

03/03/13 om 08:58 - Bijgewerkt om 08:58

Bij gevechten in Noord-Mali zou al-Qaedaleider Mokhtar Belmokhtar om het leven gekomen zijn. Hij wordt gezien als het brein achter de dodelijke gijzeling in een Algerijns gasveld in januari.

Terrorist Mokhtar Belmokhtar omgebracht

© Reuters

Het Tsjadische leger meent dat het in Mali de terrorist Mokhtar Belmokhtar gedood heeft. Dat zei een topofficier van het leger in een voorgelezen boodschap op de staatstelevisie. Andere bronnen, zoals Frankrijk die ook een troepenmacht in Mali heeft, bevestigen het nieuws voorlopig nog niet.

Belmokhtar zou het leven gelaten hebben na een aanval op de zogenaamde "hoofdbasis" van extremisten in het noorden van Mali, in het Adrar des Ifoghas-gebergte. Daar hebben verschillende extremistische rebellengroeperingen zich teruggetrokken, sinds ze terrein verliezen op het regeringsleger en de internationale troepenmacht.

Ontvoering in het gasveld

De Algerijn Mokhtar Belmokhtar wordt als het brein gezien van een gijzelingsactie in een Algerijns gasveld, waarbij 37 mensen, zowel Algerijnen als buitenlandse medewerkers van het gasbedrijf, het leven lieten. Hij zou zijn militaire opleiding in een Afghaans rebellenkamp gekregen hebben.

Belmokhtar was één van de frontmannen van AQIM, al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Nadat hij bij die terreurorganisatie een stap moest terugzette, startte hij een eigen militie, 'De Getuigen van het Bloed'. De gijzelingsactie in Algerije zou hun eerste actie zijn.

Mr. Marlboro

De man had de bijnaam 'Mr. Marlboro', omdat hij een van de spilfiguren was in een grootschalige smokkel van sigaretten. Hij was verantwoordelijk voor een grote reeks ontvoeringen in Noord-Afrika.

Het bericht over Belmokhtars overlijden komt een dag nadat de Tsjadische president Idriss Deby bekendmaakte dat zijn soldaten Abdelhamid Abu Zeid hebben gedood, een andere toman van al-Qaeda in de Noord-Afrika. Al moet die dood nog bevestigd worden door DNA-onderzoek.

Indien het overlijden van de twee militantenleiders bevestigd zou worden, doet dat twijfels rijzen over het lot van verschillende gijzelaars in de handen van de extremistische groeperingen in Noord-Afrika. Onder andere in Kameroen werd enkele dagen geleden een Franse familie ontvoerd. (EA)

Onze partners