Terrorist droeg bomschoenen op Nederlandse vluchten

12/03/14 om 03:35 - Bijgewerkt om 03:35

De Britse ex-terrorist Saajid Badat droeg in december 2001 schoenen met explosieven op vluchten tussen Nederland en Pakistan en een vlucht van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.

Terrorist droeg bomschoenen op Nederlandse vluchten

© REUTERS

Dat verklaarde Badat tijdens de rechtszaak tegen de schoonzoon van terreurleider Osama bin Laden in New York, waarin hij als getuige optrad, meldde Sky News.

Geen dwarsligger

Badat gebruikte de explosieven niet, omdat hij er een Amerikaans vliegtuig mee wilde opbalzen. Hij zou de schoenen na de vluchten 'veilig' thuis hebben bewaard, voor het geval hij ze in de toekomst nodig zou hebben. Ook zei hij een schoen te hebben verkocht aan mannen van Maleisische afkomst die een aanslag wilden plegen.

Na een verblijf van 3 jaar in Afghanistan zou hij hebben afgezien van een terreuraanval, omdat zijn moeder geen zoon zei te willen die "een van die dwarsliggers" was. Badat werd in 2005 veroordeeld voor het plannen van aanslagen en werd na 6 jaar celstraf vrijgelaten, omdat hij optrad als informant voor Britse en Amerikaanse autoriteiten.

Shoe bomber

Badat was destijds de handlanger van Richard Reid, een andere geradicaliseerde Britse moslim. Die ging de geschiedenis in als de 'shoe bomber', omdat hij in 2001 daadwerkelijk probeerde om eem vlcht naar de VS op te blazen. Badat zou simultaan een ander vliegtuig opblazen, maar zag daar op het laatste moement van af.

Badat getuigde vanuit Londen via een videostream in de rechtszaak tegen Bin Ladens schoonzoon Sulaiman Abu Ghaith in New York, omdat hij bang is te worden opgepakt als hij naar de VS reist. Ghaith wordt verdacht van samenzwering om Amerikaanse burgers te doden en betrokkenheid bij het voorbereiden van aanslagen. (Belga/TV)

Onze partners