Terrorismerapport: 'Prestigeverlies voor al-Qaida, ongezien succes voor IS'

19/06/15 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:51

In 2014 is de dreiging van de terreurgroep IS groter geworden, terwijl die van al-Qaida verminderd is, blijkt uit een Amerikaans terrorismerapport.

Terrorismerapport: 'Prestigeverlies voor al-Qaida, ongezien succes voor IS'

IS-Strijders © Reuters

De dreiging van Islamitische Staat (IS) is in 2014 veel groter geworden terwijl die van al-Qaida verminderd is. Dat blijkt uit het terrorismerapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

IS trok in vorig jaar duizenden buitenlandse strijders aan en breidde zijn bereik uit tot Irak en Syrië.

De redenen voor het "prestigeverlies" van al-Qaida ligt onder andere in Afghanistan en Pakistan, waar verschillende leiders van het netwerk gedood zijn. Aan de andere kant waarschuwt het State Department voor het verschijnsel van de "lone wolf", waarbij individuen geïnspireerd worden door de groep.

Buitenlandse strijders stromen toe

Ondertussen stromen massa's buitenlandse strijders toe in het Midden-Oosten om zich aan te sluiten bij IS. Zo reisden vorig jaar meer buitenlandse strijders naar Syrië om zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen dan gelijk waar elders in de afgelopen twintig jaar. Sinds december zijn dat er 16.000 uit 90 landen. 'Dat zijn er meer dan het aantal buitenlandse strijders dat de afgelopen twintig jaar naar Afghanistan, Pakistan, Irak, Jemen of Somalië afgereisd zijn', staat in het rapport te lezen.

De oorzaak van het 'succes' van IS ligt volgens het State Departement onder meer in het gebruik van sociale media om potentiële rekruten te bereiken, het verspreiden van de brutaliteiten en het geïdealiseerde beeld dat opgehangen wordt over de regio's die onder controle van IS staan. (Belga/AVE)

Onze partners