'Terreurrisico daalde wereldwijd, dreiging voor België verwaarloosbaar' - interactieve kaart

12/02/14 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:53

De risico's van politiek geweld en terroristisme voor internationale bedrijven zijn het afgelopen jaar gedaald. Dat zegt risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon. Volgens Aon is terrorisme niet langer het grootste risico voor de internationale handel, maar wel civiele onlusten. Voor België geldt de algemene risicograad 'verwaarloosbaar'.

'Terreurrisico daalde wereldwijd, dreiging voor België verwaarloosbaar' - interactieve kaart

© Aon

Aon stelt elk jaar een Terrorism & Political Violence Map samen, om ondernemingen te helpen om de risico's voor politiek geweld en terrorisme in circa 200 landen en gebieden in te schatten. Het afgelopen jaar is volgens Aon in 34 landen het risico op oorlogen, staatsgrepen, stakingen en rellen afgenomen, in 4 landen (Brazilië, Japan, Mozambique en Bangladesh) steeg het dreigingsniveau.

In totaal lopen volgens de verzekeringsmakelaar 80 landen het risico op een terroristische aanslag, 12 procent minder dan vorig jaar. Daarmee is terrorisme voor het eerst sinds jaren niet meer het grootste risico voor de internationale handel. Nu zijn dat civiele onlusten.

'De kaart geeft aan hoe dynamisch risico's zijn,' zegt managing director Bart Goossens van Aon Risk Solutions België. 'Verschillende Afrikaanse landen en landen als Brazilië zijn interessant voor Belgische bedrijven. Juist als het gaat om investeringen en handel in gebieden met een hoog risico, moet hier in de boardroom aandacht voor zijn.'

Europa versus Afrika

In Europa verbeterde de situatie aanzienlijk: in 11 landen verdween het gevaar van civiele onlusten, mede gevoed door de verbeterde economische situatie. Daardoor daalde voor onder België de algemene risicograad van 'laag' naar 'verwaarloosbaar', aldus Aon.

Afrika blijft een van de meest risicovolle gebieden. Van alle landen ter wereld met een ernstig risico, zijn ruim de helft (58 procent) Afrikaanse landen, waaronder ook landen die belangrijk zijn voor de Belgische handel.

Brazilië en Japan

Opmerkelijk is ook dat het dreigingsniveau in Brazilië is gestegen van 'middelhoog' naar 'ernstig'. Oorzaak hiervan zijn de gewelddadige massaprotesten tegen de regering in 2013. Aon verwacht dat deze onlusten in 2014 waarschijnlijk aanhouden, in aanloop naar het WK voetbal en de verkiezingen in oktober. 'Bedrijven die klanten en relaties wensen uit te nodigen naar het WK dienen rekening te houden met dit risico', luidt het.

Het verhoogde risico in Japan, van 'verwaarloosbaar' naar 'laag', benadrukt de toenemende dreiging van oorlog in Azië-Pacific en is een nieuw risico op politiek geweld in deze regio. Hoewel de kans dat er daadwerkelijk oorlog uitbreekt laag is, zijn de potentiële gevolgen ervan voor de wereldeconomie enorm.

Grootste risico

In deze 19 landen is het risico op politiek geweld, terrorisme en civiele onlusten het grootst: Afghanistan, Bangladesh, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Egypte, Irak, Jemen, Libanon, Libië, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestijnse bezette gebieden, Soedan, Somalië, Syrië, en Zuid-Soedan.

Bekijk de interactieve wereldkaart van risico's op politiek geweld en terrorisme.

Lees meer over:

Onze partners