Terreurorganisatie ISIS roept islamitisch kalifaat uit

30/06/14 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:38

De terreurorganisatie ISIS (Islamitische Staat van Irak en de Levant) heeft de oprichting van een islamitisch kalifaat aangekondigd.

Terreurorganisatie ISIS roept islamitisch kalifaat uit

ISIS © Reuters

De soennitische organisatie ISIS heeft een islamitisch kalifaat uitgeroepen in de gebieden in Irak en Syrië die ze in handen heeft. Dat deed de terreurgroep door een videoboodschap op internet te plaatsen. De authenticiteit van de audioboodschap is moeilijk vast te stellen.

In de boodschap zegt een ISIS-woordvoerder dat Abu Bakr al-Baghdadi, de aanvoerder van de terreurgroep, is aangeduid als eerste kalief en dus als "chef van alle moslims". In de video worden de inwoners van Noord-Irak opgeroepen om trouw te zweren aan Al-Baghdadi. Nu het kalifaat is uitgeroepen wijzigt de organisatie zijn naam in Islamitische Staat (dus zonder de vermelding van Irak en Levant).

Intussen tracht het Iraakse leger de geboorteplaats van ex-dictator Saddam Hoessein, Tikrit, te heroveren op de jihadisten. Voorlopig is het nog onduidelijke wie aan de winnende hand is.

Het Iraakse leger krijgt in de strijd tegen ISIS steun van 300 (voorlopig zijn er al 180 aangekomen) Amerikaanse militairen. Hun taak is niet om zelf te vechten, maar ze helpen het Iraakse leger bij het plannen van het offensief tegen ISIS. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners