Ter dood veroordeelde Soedanese vrouw dag na vrijlating opnieuw opgepakt

24/06/14 om 17:33 - Bijgewerkt om 17:39

De Soedanese vrouw die ter dood veroordeeld werd omdat ze getrouwd is met een christen, is opnieuw opgepakt nadat ze eerder werd vrijgelaten.

Ter dood veroordeelde Soedanese vrouw dag na vrijlating opnieuw opgepakt

Soedanese Meriam Yahia Ibrahim Ishag © BELGAIMAGE

De door een Soedanees hof van beroep vrijgelaten christenvrouw die zich van de islam zou hebben afgekeerd, is samen met haar man Daniel Wani opnieuw gearresteerd, zo hebben de Britse commerciële zender ITV en de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld. De reden voor de nieuwe arrestatie is nog onduidelijk.

De 27-jarige Mariam Jahia Ibrahim Ishag werd samen met haar Amerikaanse man en twee kinderen opgepakt toen zij op de luchthaven van Khartoem een vliegtuig wilden nemen en het land verlaten. De arrestatie gebeurde door de machtige Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Het lot van het stel en de twee kinderen is onduidelijk.

Voeten geboeid tijdens bevalling

De al Haj Yusif-rechtbank in Khartoem had op 15 mei ophanging voor de vrouw bevolen wegens godslastering en geloofsafval (apostasie). Ze kon de doodstraf enkel vermijden, indien ze haar christelijke geloof afzwoer en naar de islam terugkeerde, luidde het. Enkele weken later had Ishag in de gevangenis een dochter op de wereld gebracht, zonder medische hulp en gekluisterd met voetboeien.

De vader van Ishag is moslim, de moeder een orthodoxe christen uit Ethiopië. De dochter werd wegens de vele afwezigheden van de vader als christen opgevoed en was ook met een christen in het huwelijk getreden. Die relatie wordt in Soedan niet erkend, zodat de tijdens de procedure zwanger geworden vrouw wegens buitenechtelijk geslachtsverkeer ook nog eens 100 zweepslagen riskeerde. Volgens de in Soedan geldende sharia, de strenge islamitische rechtspraak, geldt iedereen als moslim van wie een van de ouders een volgeling van de islamleer is. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners