Tekort aan water, voedsel en brandstof in Japan

16/03/11 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

In het noordoosten van Japan worden overlevenden en reddingswerkers woensdag geconfronteerd met een tekort aan water, voedsel, gas en elektriciteit na de aardbeving en tsunami. Intussen daalt de temperatuur en volgen er naschokken.

Tekort aan water, voedsel en brandstof in Japan

© Reuters

Zowat 530.000 mensen die vrijdag dakloos werden, verblijven in 2.600 opvangcentra, zo meldt het Japanse persbureau Kyodo woensdag. In het noordoosten van het land zitten 850.000 gezinnen zonder elektriciteit. 1,6 miljoen mensen heeft geen stromend water.
De overheden van de prefecturen van Iwate, Miyagi en Fukushima -
die het zwaarst getroffen werden door de natuurramp en de nucleaire gevolgen nadien - vroegen de "Japan Prefabricated Construction Suppliers and Manufacturers Association" 32.800 tijdelijke wooneenheden op te trekken.

Crematoria


Vanwege het brandstoftekort besliste de prefectuur van Iwate dat
enkel voertuigen van de hulpdiensten brandstof krijgen. De crematoria in de prefectuur van Miyagi hebben bijna geen brandstof meer.

De elektriciteitsmaatschappij in Tokio, Tepco, legt voor de derde
dag op rij stroomonderbrekingen op om het tekort aan stroom op te vangen.

4.164 doden

Intussen is het dodental opgelopen tot 4.164 slachtoffers over 12
prefecturen, zo melden de Japanse media. Precies 7.558 mensen over 6 prefecturen zijn vermist, zo meldde het Japanse nationale politieagentschap.


Het ministerie van Defensie deelde ten slotte mee dat het Japanse
leger tussen vrijdag en dinsdag zowat 19.000 mensen kon redden. De soldaten zijn momenteel bezig 23.300 anderen van wie gedacht wordt dat ze vastzitten op onder meer eilanden voor de kust, op te sporen. Zowat 80.000 militairen en politieagenten worden ingezet bij de reddingswerken.
Lees meer over:

Onze partners