'Tegenstanders Janoekovitsj nemen de macht over in Kiev'

22/02/14 om 09:01 - Bijgewerkt om 09:05

Tegenstanders van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj controleren naar eigen zeggen het parlement, de regeringszetel en de presidentiële kanselarij in de hoofdstad Kiev.

'Tegenstanders Janoekovitsj nemen de macht over in Kiev'

© Belga

Tegenstanders van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj hebben naar eigen zeggen de macht in de hoofdstad Kiev overgenomen. De zogenaamde "zelfverdedigingskrachten" hebben het parlement, de regeringszetel en de presidentiële kanselarij onder controle. Dat zegt "commandant" Andrej Parubij in de lokale krant Segodjna.

Duizenden mensen brachten de nacht van vrijdag op zaterdag door op het Onafhankelijkheidsplein. Ze vinden de deal tussen Janoekovitsj en de parlementaire oppositie onvoldoende. Die overeenkomst omvat vervroegde verkiezingen, een overgangsregering en een nieuwe grondwet.

In de voorbije dagen kwamen bij de schermutselingen in Kiev 77 mensen om het leven. "Wij eisen dat de president onmiddellijk aftreedt", zei Parubij op het Onafhankelijkheidsplein.

Janoekovitsj zou naar Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne, gevlogen zijn.

Volgens Parubij, lid van de Vaderlandspartij van voormalig regeringsleider Joelija Timosjenko, controleren de betogers nu Kiev. De "zelfverdedigingskrachten" patrouilleren in de regeringswijk. (Belga/MI)

Onze partners