Team Trump: Chinahater wordt voorzitter Handelsraad, campagneleidster wordt assistent

Donald Trump © Belga

Donald Trump lijkt de puzzel van zijn team stilaan te hebben gelegd. Twee van de nieuwste stukjes zijn Peter Navarro, die voorzitter van de handelsraad wordt, en Kellyanne Conway, zijn campagneleidster die nu zijn assistent mag zijn.

In korte tijd kondigde de Amerikaans president-elect Donald Trump weer drie namen aan die belangrijke posities zullen invullen in zijn team. De eerste is Peter Navarro. Hij zal aan het hoofd staan van de nationale handelsraad, een nieuw orgaan. Navarro zal ‘de handelspolitiek uitwerken die ons handelsdeficit zal wegwerken, onze groei een nieuwe impuls zal geven en de exodus van jobs uit ons land een halt zal toeroepen’, zei Trump zelf in een persbericht.

De economist staat bekend om zijn aversie tegenover China en de strijd die het land voert om de grootste economische en militaire macht in Amerika te worden en schreef onder andere Death by China: how America lost its manufacturing base. Eerder jaagde Trump de Chinezen al op stang door te bellen met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, hoewel Washington sinds 1979 geen contact meer had gehad met wat China als zijn eigen provincie ziet.

Verder duidde Trump de 80-jarige investeerder en miljardair Carl Icahn aan als zijn adviseur voor de hervorming van regelgeving. Dat heeft Trumps overgangsteam woensdag aangekondigd. Icahn, die de 43ste prijs bekleedt op de Forbes-lijst van miljardairs, is een gevreesde belegger in Wall Street, die in de jaren 80 bekend werd omwille van zijn vijandige overnames. Hij steunde Trump sinds de start van zijn campagne. Hij gaat hem adviseren over manieren om komaf te maken met de ‘destructieve regelgevingen voor jobs die de economische groei fnuiken’, zo luidt het in een mededeling van Trumps team.

De meest recente toevoeging aan team-Trump is Kellyanne Conway. Trumps campagneleidster, wordt samen met stafchef Reince Priebus en strateeg Steve Bannon, een van zijn belangrijkste strategen. ‘Ze is een onvermoeibaar en vasthoudend pleitbezorger van mijn beleid en beschikt over een verbazingwekkend inzicht hoe onze boodschap effectief moet worden gecommuniceerd’, zegt Trump erover.

De vooraanstaande Republikein Sean Spicer (45) wordt dan weer woordvoerder van het Witte Huis. Spicer is reeds woordvoerder tijdens de overgangsperiode, en was sinds 2011 woordvoerder van het Republikeinse partijbestuur (RNC). In het communicatieteam van Trump komen ook Hope Nicks, Jason Miller en Dan Scanivo. Die laatste wordt voor sociale media bevoegd.

Partner Content