Tea Party boekt nieuwe zeges in Republikeinse voorverkiezingen

15/09/10 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Het succes van de ultra-conservatieve Tea Party-kandidaten verontrust de traditionele Republikeinen.

Tea Party boekt nieuwe zeges in Republikeinse voorverkiezingen

© Reuters

De Amerikaanse ultra-conservatieve beweging Tea Party heeft dinsdag opnieuw enkele zeges behaald bij de voorverkiezingen bij de Republikeinen.

In de staat Delaware haalde Tea Party-kandidaat Christine O'Donnell het met 53,1 procent van de stemmen van Congreslid Mike Castle (46,9 procent).

Nieuwkomer O'Donnell, die de steun van Sarah Palin geniet, haalde tijdens de campagne meermaals uit naar het 'establishment'. Bij de tussentijdse verkiezingen op 2 november zal ze het opnemen tegen de Democratische kandidaat Chris Coons voor de Senaatszetel van vicepresident Joe Biden.

In New York sleepte Tea Party-kandidaat Carl Palladino de nominatie voor de gouverneursverkiezingen in de wacht. Hij versloeg partijkandidaat Rick Lazio.

Verontrust

Het succes van de Tea Party-kandidaten verontrust de traditionele Republikeinen met het oog op de tussentijdse verkiezingen van twee november. Gevreesd wordt immers dat ze te conservatief zijn om gematigde kiezers aan te spreken.

Tea Party-kandidaten wonnen eerder al de Republikeinse nominaties voor een Senaatszetel in Nevada, Colorado, Florida, Kentucky en Alaska.

Verkiezingen

Op 2 november worden alle leden in het Huis van Afgevaardigden en 37 van de 100 leden in de Senaat vervangen.

De Republikeinen hopen te profiteren van de dalende populariteit van president Barack Obama en de economische problemen om in beide kamers van het Congres een meerderheid te verwerven.

Dinsdag waren er voorverkiezingen in zeven staten - Delaware, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Rhode Island, Wisconsin - en Washington D.C. De volgende voorverkiezingen zijn op 18 september in Hawaii.

Tea Party

De Tea Party-beweging is genoemd naar de Boston Tea Party, een protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid in 1773. Haar speerpunten zijn onder meer forse besparingen en lagere belastingen.

Onze partners