Tanker met Koerdische ruwe olie ter waarde van miljoenen dollars 'spoorloos verdwenen'

29/08/14 om 21:23 - Bijgewerkt om 21:31

Voor de kust van Texas is een olietanker met aan boord ruwe olie ter waarde van 100 miljoen dollar verdwenen. De bemanning zou het ALS-volgsysteem moedwillig hebben uitgeschakeld.

Tanker met Koerdische ruwe olie ter waarde van miljoenen dollars 'spoorloos verdwenen'

Olietanker in golf van Mexico © Reuters

Een olietanker met aan boord een miljoen vaten ruwe olie is in de golf van Mexico spoorloos verdwenen. Volgens Reuters zou er geen sprake zijn van een scheepsramp, maar heeft de bemanning de 'tracker' zelf uitgeschakeld. Dit zou een gevolg zijn van het kat-en -muisspel tussen Irak en het autonome Iraaks-Koerdistan, schrijft The Independent. Voor de Koerden is de olie export namelijk essentieel om hun autonomie te handhaven, terwijl Bagdad net beweert dat de regio enkel in de staat Irak olie mag exporteren.

Elk spoor van het vrachtschip is sinds gisteren bijster. De laatste maal dat het schip werd opgemerkt, bevond het zich voor de kust van Texas. Intussen heeft Irak een rechtszaak aangespannen in de Verenigde Staten, maar een Amerikaanse rechter verwierp deze. "Wij kunnen geen geldige uitspraak doen over deze zaak, aangezien de tanker zich meer dan honderd kilometer van de Amerikaanse kust bevindt" klonk het.

Het is niet de eerste keer dat een tanker met Koerdische olie op mysterieuze wijze verdwijnt. Onlangs was een tanker voor het Egyptische Sinaï 'kwijt'. Twee dagen later werd het schip, zonder lading, teruggevonden in de buurt van Israël.

Door de transponder uit te schakelen kan olie op een verdoken manier gelost worden.

Lees meer over:

Onze partners