Taliban willen samen met NAVO burgerdoden onderzoeken

16/08/10 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

De NAVO wuift het voorstel weg, en zegt dat de waarheid ter zake reeds bekend is.

De taliban hebben de NAVO-troepenmacht in Afghanistan (ISAF) voorgesteld om samen een onderzoek te voeren naar de burgers die bij het conflict in Afghanistan worden gedood. De NAVO wuift het voorstel weg, en zegt dat de waarheid ter zake reeds bekend is.

Bij het conflict in Afghanistan kwamen in de eerste helft van 2010 al meer dan 1.200 burgers om en raakten bijna 2.000 anderen gewond, een stijging van 33 procent tegenover vorig jaar.

Vorige week werden de taliban er door de Verenigde Naties (VN) van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het leeuwendeel van de burgerslachtoffers.

Commissie

De radicaalislamitische taliban noemen dat propaganda en stellen nu de oprichting voor van een commissie bestaande uit afgevaardigden van de Islamitische Conferentie, VN mensenrechtenagentschappen, de NAVO en het Islamitisch emiraat van Afghanistan.

ISAF-woordvoerder generaal Josef Blotz heeft het voorstel al afgeschoten, maar bij de Afghaanse ngo Afghanistan Rights Monitor (ARM) viel het wel in goede aarde. Zij roepen de VN op om positief te antwoorden.

Lees meer over:

Onze partners