Taliban veroveren Kunduz op regeringsleger

Bewoners komen naar buiten, nu onder een Talibanregime © EPA

De Taliban hebben met een verrassingsaanval de noordelijke Afghaanse stad Kunduz helemaal of grotendeels veroverd. Het gaat om de eerste verovering van een grote stad sinds 11 september 2001.

Het verlies, al dan niet volledig, van Kunduz werd bevestigd door officiële Afghaanse woordvoerders.

De Taliban zelf verspreidden mededelingen waarin bewoners werden opgeroepen binnen te blijven zolang de gevechten duurden. De meeste wegen werden afgezet, maar langs ene open weg ontstond een vluchtelingenstroom richting hoofdstad Kaboel.

De Taliban verspreidden ook beelden uit het ziekenhuis van Kaboel. De BBC belde met de officier die de gevangenis hoorde te bewaken – ook die gevangenis was nu in handen van Taliban. Een deel van de 500 gedetineerden was lid van de Taliban en werd bij de actie in vrijheid gesteld.

Sediq Sediqqi, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zei volgens CNN dat de hooggeplaatste gevangenen naar Kaboel waren overgebracht

Het regeringsleger, ondersteund door helikopters en vliegtuigen, had geprobeerd de aanval af te slaan, maar was door volgens Sediqqi niet in geslaagd.

Ook het politiehoofdkwartier is in handen van de Taliban, maar een politiewoordvoerder liet weten dat er in enkele delen van de stad nog wordt gevochten.

De val, grotendeels of geheel, volgt op een lente en zomer van confrontaties en schermutselingen tussen Taliban en regeringsleger.

Eerste verjaardag

De Talibanleiding, die het had over een totale verovering, verspreidde gelukwensen aan de strijders en stelde een snelle ‘normalisering’ van het leven in Kunduz in het vooruitzicht.

Artsen zonder Grenzen verzorgt volgens een mededeling enkele tientallen burgergewonden.

Het verlies van Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een klap voor de regering, die zich klaarmaakte om de eerste verjaardag te vieren van het aantreden van de nieuwe president Ashraf Ghani. Ghani had destijds vrede in het vooruitzicht gesteld. Sinds zijn VS- en Navo-gevechtseenheden vertrokken. Er blijven wel buitenlandse adviseurs, maar de buitenlanders nemen in principe geen gevechtstaken meer op zich.

Voor het eerst sinds de val van het Talibanregime in 2001 controleert de groep een grote stad – met naar schatting 300.000 inwoners. Met Kunduz komt een belangrijke handelspost in handen van de Taliban – Kunduz is onder meer van belang voor de graanbevoorrading van de rest van het land.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content