Taliban vallen luchthaven Afghanistan aan

17/07/14 om 07:52 - Bijgewerkt om 07:52

De luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel werd aangevallen door de taliban. Alle aanvallers werden gedood, zo melden Afghaanse autoriteiten.

De aanval op de luchthaven van Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, werd uiteindelijk na vier uur beëindigd door de dood van de vier aanvallers. Een veiligheidsagent raakte gewond. Dat hebben Afghaanse verantwoordelijken bevestigd.

'De aanval is beëindigd en de zone is bevrijd van de opstandelingen', zei politiedirecteur Gul Agha Hashimi aan het persagentschap Agence France-Presse. 'Alle aanvallers die zich verschansten in een gebouw in aanbouw, zijn gedood.' Op Twitter bevestigde ook de viceminister van Binnenlandse Zaken, generaal Ayub Salangi, de dood van vier aanvallers.

Ondertussen hebben de taliban de aanval opgeëist. Volgens een Afghaanse verantwoordelijke hadden de taliban het gemunt op de militaire luchthaven van Kaboel, waar de helikopters van het Afghaanse leger gestationeerd zijn. Het is niet de eerste keer dat de taliban de luchthaven als doelwit kiezen. Op 3 juli vuurden ze drie raktten op de luchthaven. Daarbij vielen geen slachtoffers.

In de aanloop naar de terugtrekking van de Navo uit de regio, is het geweld in het land weer toegenomen. Doordat het nog altijd onduidelijk is wie de huidige president Hamid Karzai zal opvolgen, komt daar nog eens politieke onrust bij. De stemmen van de twee ronde van de presidentsverkiezingen moeten nog worden herteld.

De internationale luchthaven van Kaboel werd na de aanval gesloten en de vluchten zijn tijdelijk opgeschort.

De aanval op de luchthaven volgde enkele dagen na een zelfmoordaanslag bij een bazaar in het oosten van Afghanistan, bij de grens met Pakistan. Daarbij vielen een veertigtal doden. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners