Syrische topfunctionarissen sterven in aanslag

18/07/12 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:47

Bij een mogelijke zelfmoordaanslag op het gebouw van de Syrische Nationale Veiligheid zijn verschillende regeringsfiguren gedood, waaronder een minister en de schoonbroer van de president. De bevolking van Damascus komt massaal op straat.

Syrische topfunctionarissen sterven in aanslag

© Reuters

Bij een bomaanslag tegen het gebouw van de Syrische inlichtingendienst zijn verschillende mensen om het leven gekomen. De staatstelevisie gewaagt van een zelfmoordaanslag.

Belangrijke regimefiguren en 1 minister sterven

Onder de doden zijn de Syrische minister van Defensie Daoed Rajiha en Assef Shawkat, de schoonbroer van president Bashar al-Assad.

In de uren na de aanslag, meldden Arabische satellietzenders dat ook Mohammad Cha'ar, de minister van Binnenlandse Zaken overleden was. Maar de staatstelevisie ontkende dat nadien.

Ook generaal Hassan Turkmani is overleden. Hij was een belangrijke assistent van de vicepresident.

Er is ook onzekerheid over de toestand van Hafez Makhlouf, een hoge functionaris bij de Syrische inlichtingendienst. Hij is ook de neef van de president. Volgens de Arabische nieuwszender Al Arabya is ook hij overleden.

'Soldaten deserteren'

Volgens de Britse krant The Guardian zouden 60 soldaten in de Syrische stad Hama gedeserteerd zijn met hun legermateriaal. Maar de nieuwe minister van Defensie Fahed al-Jasem al-Freij ontkent die geruchten.

Syrische minister: 'Westen is verantwoordelijk'

De Syrische minister van Informatie Omran Zoabi beschuldigde het Westen op de Syrische televisie. "Al wie ook maar één kogel naar Syrië gestuurd heeft, is verantwoordelijk. De schuldigen zullen worden gestraft."

Kofi Annan: 'Stemming VN-resolutie uitstellen'

De speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, heeft een oproep gedaan om de stemming over een VN-resolutie, die bepaalt dat het regime van Assad zwaardere sancties moet krijgen, wordt uitgesteld. Normaal zou de stemming vandaag doorgaan. Volgens de Britse openbare omroep BBC is de kans groot dat de stemming daadwerkelijk wordt uitgesteld.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de aanslag streng. Hij benadrukt de "extreme urgentie" om de het geweld en de bloedvergieten langs beide kanten te stoppen.

In een persbericht verklaarde Ban Ki-moon zich verder "zeer ongerust over de informatie over het gebruik van zwaar wapentuig door de Syrische veiligheidstroepen tegen burgers, inclusief in de regio van Damascus"

Internationale reacties

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft al gereageerd op de ontwikkelingen in Syrië. "Dit bewijst weer eens dat de VN dringend moeten ingrijpen. De situatie gaat er duidelijk op achteruit."

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gaf ook al een reactie: "De situatie is aan het ontsporen. De internationale gemeenschap moet eens te meer de druk op Assad opvoeren."

Koning Abdallah II van Jordanië noemde de aanslag dan weer "een verschrikkelijke klap" voor het regime van president Assad. Abdallah waarschuwt ook dat de zaken "wel heel ingewikkeld" dreigen te worden. Hij vreest voor een grote burgeroorlog en zegt dat het stilaan de laatste kans is om die nog te vermijden.

Rusland: 'Verantwoordelijken aanslag moeten worden berecht'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een communiqué verspreid waarin het zegt dat de verantwoordelijken voor de aanslag berecht moeten worden. Dat meldt het persagentschap AFP. "De daders moeten worden geïdentificeerd en ze moeten worden gestraft."

Wat is er precies gebeurd?

Vanmorgen blies een zelfmoordterrorist zich op in een regeringsgebouw, waar op dat veel regeringsfuctionarissen aanwezig waren. De Nationale Veiligheid staat onder leiding van generaal Hicham Ikhtiar, van wie er geen nieuws is.

Volgens activisten van de oppositie is de aanslag uitgevoerd door een kamikaze van het "Vrije Syrische Leger". De activisten zeggen ook dat de presidentiële wacht het ziekenhuis waarheen toplieden van de Syrische veiligheidsdiensten zijn afgevoerd, heeft afgegrendeld.

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten is de aanslag uitgevoerd door een kamikaze die een explosievengordel op zich tot ontploffing bracht. Maar er zijn ook berichten dat iemand een bom in het gebouw geplaatst heeft, die ontploft is.

De aanslag ging gepaard met hevige gevechten in buitenwijken van Damascus. (Belga/TE/JC/TV)

Lees meer over:

Onze partners