Syrische regime: 'Witte Huis liegt over chemische wapens'

14/06/13 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:07

Zowel het Syrische regime als Rusland doen de beschuldigingen van de Verenigde Staten, dat Damascus chemische wapens inzet in de strijd tegen de rebellen, af als "leugens".

De beschuldigingen van de Verenigde Staten dat het regime van Syrisch president Bashar al-Assad chemische wapens gebruikt zou hebben, zijn "niet overtuigend" voor Rusland. Dat verklaarde de diplomatieke raadgever van het Kremlin in Moskou, Joeri Oetsjakov. Ook het Syrische regime doet de bewering af als "leugens".

Washington zou daarvoor informatie hebben gefabriceerd, zo klinkt het bij het Syrische regime. "Het Witte Huis heeft een persbericht gepubliceerd vol met leugens over het gebruik van chemische wapens in Syrië, gebaseerd op gefabriceerde informatie, om de Syrische regering te beschuldigen van het gebruik ervan", aldus een verantwoordelijke van het Syrische ministerie voor Buitenlandse Zaken aan het officiële persagentschap Sana.

Volgens hem komen de beschuldigingen nadat "verslagen bevestigd hebben dat de gewapende terroristische groepen in Syrië (de rebellen) in het bezit zijn van dodelijke chemische wapens en de nodige technologie om die te vervaardigen". Die visie werd eerder bevestigd door de Zwitserse VN-juriste Carla del Ponte en de recente arrestatie in Turkije van rebellen in het bezit van saringas.

Rusland: 'Amerikanen zijn niet overtuigend'

Het Amerikaanse leger denkt intussen na om kleine no-fly-zones in te stellen boven de trainingskampen van de Syrische rebellen. "Wat de Amerikanen hebben voorgesteld, lijkt ons niet overtuigend", aldus Rusland. Hij deelde mee dat Russische en Amerikaanse vertegenwoordigers een ontmoeting hadden, waarbij de Amerikanen hun informatie uit de doeken deden.

"De aard van die informatie kan natuurlijk niet worden meegedeeld, maar ik herhaal, het is niet overtuigend."

Het Witte Huis verklaarde dat het Syrische regime chemische wapens ingezet had in aanvallen, waarbij al 150 doden vielen. Volgens de Amerikaanse inlichtingen zouden de wapens, waaronder saringas, op beperkte schaal gebruikt zijn tegen de oppositie. Washington kondigde dan ook militaire steun aan de Syrische rebellen aan, maar wat dat inhoudt, werd niet verduidelijkt. Volgens de Russische diplomatieke raadgever brengt die beslissing de inspanningen voor vrede in het gedrang.

NAVO wil onderzoek

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, heeft aan de Syrische autoriteiten gevraagd om de Verenigde Naties de toelating te geven op het terrein het gebruik van chemische wapens te onderzoeken.

"Het is de hoogste tijd dat het Syrische regime de VN laat onderzoek doen naar het gebruik van chemische wapens", aldus Rasmussen op Twitter.

"Het gebruik van chemische wapens is compleet onaanvaardbaar en een schending van het internationaal recht", aldus nog Rasmussen. Hij deelde nog mee dat de Patriot-raketten die aan de Syrisch-Turkse grens zijn opgesteld, "een efficiënte verdediging verzekeren voor Turkije tegen iedere aanval met Syrische raketten, chemisch of niet."

'Obama gaat zelfde weg op als Bush'

Aleksej Poesjkov, de voorzitter van het Russische parlementaire comité voor buitenlandse zaken, was dan weer ongemeen hard voor het Witte Huis. Hij schreef op Twitter dat de bewijzen over de chemische wapens "gefabriceerd zijn op dezelfde plaats als de leugens over de massavernietigingswapens van (Saddam) Hoessein". "Obama gaat dezelfde weg op als George Bush", klonk het verder.

Poesjkov vraagt zich ook af wat Assad te winnen heeft bij het gebruik van chemische wapens. "Om een reden te geven voor een buitenlandse interventie? Er is geen logica", stelde hij. (Belga/AVE)

Onze partners