'Syrische regeringstroepen gebruiken gasgranaten'

24/12/12 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Syrische regeringstroepen worden ervan beschuldigd gasgranaten te gebruiken tegen de Syrische opstandelingen. VN-gezant Brahimi blijft ondertussen bemiddelen en tracht vooralsnog tot een vergelijk te komen met de Syrische president.

'Syrische regeringstroepen gebruiken gasgranaten'

© Reuters

Zowel militanten tegen het Assad-regime als het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten beschuldigen de Syrische regeringstroepen ervan een onbekend gas ingezet te hebben tegen de opstandelingen in de centrale stad Homs. Het zou wel niet om een chemisch wapen gaan.

Gasgranaten

Volgens het Observatorium, een in Londen gebaseerde ngo, meldden opstandelingen in Homs dat zes rebellen om het leven kwamen in de wijk Khaldiyé nadat ze een geurloos gas ingeademd hadden dat de regeringstroepen afgevuurd hadden. "Het zou om een gas kunnen gaan dat tot nu toe nooit gebruikt werd en dat duizeligheid en ernstige hoofdpijn en bij sommigen epilepsieaanvallen veroorzaakt", aldus het Observatorium.

Volgens directeur Rami Abdel Rahmane van de ngo "gaat het niet om een chemisch wapen". "Maar we weten niet of het al dan niet internationaal verboden is", luidt het. "De militanten bevestigen dat het niet om een conventioneel wapen gaat en dat het niet de eerste keer is dat die symptomen gerapporteerd worden." Het Observatorium roept het Rode Kruis op een gespecialiseerd team naar Homs te sturen. Ook de Lokale Coördinatiecomités (LCC), een militantennetwerk tegen het regime, kaarten de inzet van "gasgranaten" aan in Homs. "Die gassen veroorzaken ernstige ademhalingsproblemen en vernauwing van de iris."

VN-gezant Brahimi ontmoet Syrische president

Ondertussen heeft VN-gezant Lakhdar Brahimi de Syrische president Bashar al-Assad opnieuw ontmoet, in een nieuwe poging om oplossingen te zoeken voor het bloedige conflict in het land. Brahimi heeft de Syrische president tijdens het onderhoud gevraagd dat alle partijen betrokken bij het geweld "zich akkoord verklaren over een oplossing die overeenkomt met wat het Syrische volk wil".

"Ik heb de eer gehad de president te ontmoeten en zoals gewoonlijk hebben we onze visie uitgewisseld over de stappen die in de toekomst moeten genomen worden", verklaarde Brahimi aan journalisten in Damascus. Na de ontmoeting klonk het op de staatstelevisie dat Syrië zich kan scharen achter inspanningen die in het belang zijn van het Syrische volk. "We willen dat alle inspanningen die ook de Syrische integriteit en soevereniteit behouden succesvol zijn", citeerde de omroep Assad.

Half oktober deed de VN-bemiddelaar ook al eens Syrië aan. Volgens waarnemers zou het om Brahimi's laatste bezoek gaan als er geen schot in de zaak komt.

Het geweld in Syrië houdt al 21 maanden aan. Gisteren/zondag kwamen nog tientallen, volgens sommige bronnen minstens driehonderd, mensen om bij een luchtaanval op een bakkerij in Halfaya. (Belga/INM)

Onze partners