Syrische regeringstroepen en rebellen folteren systematisch

14/04/14 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:37

Zowel de Syrische regeringstroepen als de rebellen folteren systematisch. Slachtoffers worden ook steeds vaker onderworpen aan seksueel geweld, blijkt uit een rapport van het VN-Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten.

Syrische regeringstroepen en rebellen folteren systematisch

Burgeroorlog in Syrië © Reuters

Regeringstroepen en rebellen folteren hun gevangenen in de Syrische burgeroorlog systematisch en zonder scrupules. Ze worden ook steeds weer onderworpen aan seksueel geweld. Dat blijkt uit een rapport van het VN-Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten, dat in Genève werd gepubliceerd. Het rapport steunt zich op ooggetuigen en slachtoffers die konden ontkomen.

VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay veroordeelde het "teugelloze gebruik van folterpraktijken in gevangenissen in heel Syrië, ook door een aantal gewapende oppositionele groepen". Folteren is een oorlogsmisdaad. Het systematisch gebruik in Syrië komt overeen met misdaden tegen de menselijkheid.

'Welkomstfeestjes'

Pillay riep regering en rebellen op de mishandelingen stop te zetten. Over de in het rapport omschreven gruwelijkheden behoren ook zogenaamde welkomstfeestjes in gevangenissen. "Na hun aankomst worden gevangenen door de bewakers eerst routineus gedurende enkele uren geslagen en vernederd".

Een student vertelde hoe bij hem in een gevangenis van de Syrische luchtmacht eerst de voetzolen werden verbrand en dan zijn teennagels werden uitgerukt. Een vrouw omschreef hoe ze nachtenlang werd verhoord, waarbij ze ook herhaaldelijk werd verkracht. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners