Syrische regering dreigt ermee vredesgesprekken te verlaten

24/01/14 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:47

De Syrische regering dreigt ermee de vredesconferentie in het Zwitserse Genève te verlaten als er tegen zaterdag geen 'ernstige' vredesgesprekken zijn opgestart.

Syrische regering dreigt ermee vredesgesprekken te verlaten

Syrische oppositieleider Ahmed Jarba © Reuters

Op de Syrische vredesconferentie in Genève zijn de gesprekken de derde dag onder een slecht gesternte van start gegaan. De voorziene rechtstreekse onderhandelingen tussen de voornaamste partijen zullen namelijk niet plaatsvinden. Een lid van de Syrische regeringsdelegatie heeft laten weten dat de oppositie toch niet met hen aan de onderhandelingstafel wil gaan zitten. De gesprekken zullen via VN-gezant Brahimi verlopen.

De Syrische regering dreigt er eveneens mee de vredesconferentie in het Zwitserse Genève te verlaten als er tegen zaterdag geen "ernstige" vredesgesprekken zijn opgestart.

De Syrische delegatie is bereid om de onderhandelingen aan te vatten, maar de ander partij is dat niet, zo zou de minister aan Brahimi laten weten hebben.

Normaal gezien moesten de Syrische regering en de oppositie vrijdag samen rond de tafel gaan zitten. Het zou dan de eerste keer zijn dat afgevaardigden van beide partijen rechtstreeks met elkaar onderhandelden sinds het uitbreken van het conflict, drie jaar geleden.

130.000 doden

"Ik hoor geruchten dat de andere kant daar niet toe bereid zou zijn", verklaarde de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken, Faisal al-Mekdad. Bij de oppositie luidt de reactie enkel dat er "indirecte onderhandelingen" gevoerd worden.

VN-vredesgezant Lakhdar Brahimi zal eerst met de regeringsdelegatie gaan praten. Daarna is een sessie met de oppositie gepland.

De burgeroorlog in Syrië heeft inmiddels al aan 130.000 mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn door het geweld op de vlucht geslagen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners