Syrische rebellenleiders tekenen mensenrechtencharter

08/08/12 om 18:41 - Bijgewerkt om 18:41

Enkele van de meest hooggeplaatste rebellenleiders hebben een overeenkomst over mensenrechten getekend, zo melden activisten.

Leden van het Vrije Syrische Leger (VSL) hebben een mensenrechtencharter opgesteld; meldt onze zustersite L'Express. De beweging die het gewapende rebellie tegen president Bashar Al-Assad organiseert, reageert zo op een video waarin te zien is hoe rebellen leden van het regime lynchen.

'De rechten van de gevangene respecteren'

Verscheidene hooggeplaatste groeperingen en rebellenleiders van het VSL hebben sindsdien de overeenkomst ondertekend. Er verscheen intussen ook een Engelse versie online. In één van de opmerkelijkste passages beloven de ondertekenaars gevangenen respectvol te behandelen. "Ik zweer geen enkele vorm van foldering, verkrachting, verminking of vernedering te beoefenen. Ik zal de rechten van de gevangene respecteren en zal geen van bovenstaande praktijken gebruiken om bekentenissen te verkrijgen."

Volgens The Guardian houdt de activistengroep 'de Lokale Coördinatie Comités' de handtekeningen bij. Met kolonel Qassim Saadeddin van Homs heeft één van de meest prominente rebellenleiders het handvest getekend.

Executies van regeringsgezinde milities?

Het charter is een reactie op de video die begin augustus voor ophef zorgde. Op de amateurbeelden is te zien hoe rebellen van het VSL het vuur openen op gevangen. De slachtoffers zouden leden zijn van de shabiba, bendes die sympathiseren met het regime.

Ondertussen bereiken steeds meer video's de wereld waarop te zien is hoe rebellen buitensporig geweld gebruiken tegen aanhangers van het regime. Deze beelden moeten met voorzichtigheid bekeken worden omdat beide kampen de buitenlandse opinie proberen te beïnvloeden.

'Uitbuiting van de fout door bondgenoten van het regime'

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei tegen de BBC dat het mogelijk om een oorlogsmisdaad gaat. Verschillende hooggeplaatste VSL-militairen veroordeelde de executie.

De Syrische Nationale Raad roept een halt toe aan het geweld tegen regeringsgezinde milities omdat dergelijke daden het imago van de opstand schaden. Een lid de Raad getuigt anoniem aan L'Express dat hij betreurt dat "deze fout optimaal wordt uitgebuit door degenen die het Syrische regime steunen, voornamelijk door de Russen, die op het voorval gesprongen zijn om eens te meer hun argument te benadrukken dat twee evenwaardige krachten elkaar het hoofd bieden op het terrein." (LR)

Onze partners