Syrische rebellen schenden staakt-het-vuren

26/10/12 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Met een aanval op een legerbasis hebben rebellen in Syrië de 'eerste schending' gepleegd van het Syrische bestandtijdens het Offerfeest.

Syrische rebellen schenden staakt-het-vuren

© Reuters

Met een aanval op een legerbasis Wadi Deif nabij Maarat al-Numan, in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië, hebben rebellen in Syrië de "eerste schending" gepleegd van het door VN-gezant Lakhdar Brahimi bereikte Syrische bestand voor de vierdaagse periode van het Offerfeest. Dat meldt vanuit Londen Rami Abdel Rahman, directeur van de oppositiewebsite SOHR (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten).

Het leger riposteerde, aldus de zegsman, door het nabijgelegen dorp Deir Charki te bombarderen. Rond de basis Wadi Deif wordt "hevig gevochten". Onder de rebellenstrijders zijn ook aanhangers van de terreurgroep Al-Nosra Front. Die extremistische groep, die banden heeft met al-Qaida, is een van de rebellenbewegingen die tegen elke wapenstilstand zijn gekant.

Het regime in Damascus had donderdag gemeld, zijn militaire operaties voor de periode van het Offerfeest (vrijdag tot en met maandag)
op te schorten, maar behield zich het recht voor te riposteren op "aanvallen op burgers en regeringstroepen door gewapende terreurgroepen". (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners