Syrische rebellen lanceren offensief tegen regering in Aleppo

Bloedvlekken op de vloer van een klaslokaal na een raketaanval © AFP

Verschillende Syrische rebellengroepen zijn een groot offensief begonnen met als doel de belegering van het oosten van de stad Aleppo door de regering te breken.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, zijn vrijdag al honderden raketten en granaten vanuit het oosten van Aleppo op het westelijke deel van de stad afgevuurd en werden daarbij minstens 15 burgers gedood.

Aan het offensief nemen veel islamistische groeperingen deel, waaronder Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere aan Al-Qaeda gelinkte Nusra Front.

Twee delen

Aleppo, na Damascus de tweede stad van Syrië, wordt sinds juli 2012 in twee gesneden: de wijken in het oosten zijn in handen van diverse opstandelingenbewegingen, het westelijke deel wordt grotendeels gecontroleerd door het regime van president Bashar al-Assad. De oostelijke wijken worden sinds maanden belegerd. Daarbij komen sinds eind september nog hevige bombardementen, waarbij Damascus de hulp krijgt van Rusland.

Het Westen beschuldigt Moskou van oorlogsmisdaden. De Verenigde Naties schatten dat tot 300.000 mensen van de buitenwereld afgesloten zijn in Aleppo. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content