Syrische rebellen: 'Damascus verplaatst chemische wapens naar grens'

24/07/12 om 09:18 - Bijgewerkt om 09:18

De Syrische rebellen zeggen dat dictator Bashar al-Assad chemische wapens naar luchthavens aan de grens verplaatst.

Syrische rebellen: 'Damascus verplaatst chemische wapens naar grens'

© Reuters

Damascus gaf eerder te kennen dat het deze wapens in geval van een "buitenlandse agressie" zou inzetten, maar nooit tegen de eigen burgers. Toch geeft de uitspraak te denken. Niet enkel omdat het regime van Assad wel meer beloftes gebroken heeft en zich steeds meer in het nauw gedrongen voelt. Ook de regeringsretoriek dat de Syrische opstandelingen in feite buitenlanders zijn, maakt scepcis gerechtvaardigd.

"Binnen het gezamenlijke bevel van het Vrije Syrische Leger kennen we perfect de plaats waar deze wapens zich bevinden en hun positionering, en we maken kenbaar dat Assad sommige van deze wapens en mengsels van chemische componenten naar luchthavens aan de grens heeft overgebracht", zegt het Vrije Syrische Leger in een communiqué zonder te preciseren om welke grens het gaat.

"Volgens onze inlichtingen verplaatst het bewind sinds maanden massavernietigingswapens (...) met als doel druk uit te oefenen op de regio en de internationale gemeenschap", die Damascus sinds zestien maanden oproept de repressie stop te zetten, zeggen de rebellen.

Barack Obama waarschuwt: 'Denk er zelfs geen seconde aan chemische wapens te gebruiken'

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde het Syrische bewind dat het een "tragische vergissing" zou begaan en rekenschap zou moeten afleggen als het chemische wapens zou gebruiken. Het Pentagon zei dat de Syriërs "er zelfs geen seconde aan moesten denken" chemische wapens te gebruiken. Volgens The Economist zou het inzetten van chemische wapens Assad tot een internationale paria herleiden.

In de regio wordt met Argusogen gekeken naar de ontwikkelingen in Syrië aangaande chemische wapens. Israël waarschuwde al dat het zou ingrijpen mocht de dreiging van de chemische wapens te groot worden.

Acht doden bij muiterij gevangenis Aleppo

Bij de onderdrukking van een muiterij in de gevangenis van Aleppo, in het noorden van Syrië, zijn acht gevangenen gedood, zo heeft de Syrische oppositie ook nog gezegd. Ondertussen wordt voor de vijfde opeenvolgende dag gevochten in deze tweede stad van Syrië.

De ordediensten "openden het vuur op de gedetineerden van de centrale gevangenis van Aleppo en zetten traangas in om een vreedzame sit-in te onderdrukken die de gevangenen georganiseerd hadden wegens de slechte behandeling waarvan ze het slachtoffer zijn (...) Daarbij vielen acht martelaars en brak brand uit in de gevangenis", zei de Syrische Nationale Raad, de grootste oppositiebeweging tegen het bewind van Bashar al-Assad.

'Helikopters met machinegeweren bestookten brandende gevangenis om hulpverlening te verhinderen'

"Een zware brand brak uit binnen in de gevangenis, die vanuit helikopters met machinegeweren bestookt werd om elke hulpverlening aan de gevangenen te verhinderen", preciseerde de raad. In de gevangenis van Homs werd drie dagen geleden een opstand onderdrukt.

Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten sprak toen van twee doden. Een militante zei dat er totaal gebrek aan voedsel en water was in deze gevangenis. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners