"Syrische ordetroepen schieten betogers dood"

23/03/11 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

In Deraa zijn zeker 5 betogers om het leven gekomen nadat ordetroepen het vuur op hen hadden geopend, melden mensenrechtenactivisten. De overheid schrijft de onlusten toe aan "een gewapende bende".

"Syrische ordetroepen schieten betogers dood"

© Reuters

In de Syrische stad Deraa zijn zeker 5 betogers om het leven gekomen nadat ordetroepen het vuur op hen hadden geopend. Dat meldt persbureau AFP onder aanhaling van mensenrechtenactivisten. De Syrische overheid schrijft de onlusten toe aan "een gewapende bende". Honderden betogers hadden zich dinsdag verzameld rond de Omarimoskee in Deraa, in het zuiden van het land. Ze scandeerden slogans tegen het regime van president Bashar Assad. De demonstranten eisen vooral meer politieke vrijheden en een einde aan de corruptie.

Nadat de betogers door agenten omsingeld werden, hadden ze een menselijke ketting rond de moskee gevormd. Volgens de bronnen van AFP werd kort na middernacht de elektriciteit en telefoonlijnen afgesloten en begonnen de ordetroepen te schieten.

"Gewapende bende"

De Syrische overheid zegt dat de doden het gevolg zijn van confrontaties tussen de ordediensten en "een gewapende bende", meldt het officiële nieuwsagentschap Sana.

"Een gewapende bende heeft na middernacht een medisch team in een ziekenwagen, die voorbij de Omarimoskee reed, aangevallen", luidt het. "Een dokter, een verpleeghulp en de chauffeur kwamen daarbij om. De ordediensten kwamen tussenbeide. Sommigen werden geraakt, anderen opgepakt." Volgens Sana liet ook een lid van de strijdkrachten het leven.

De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben het harde optreden van de Syrische ordetroepen tegen betogers al veroordeeld.

Revolutie

Ook in Jemen blijft het onrustig. Maandag voegde generaal Ali Mohsen al-Ahmar zich bij de demonstraten. Vele officieren, militaire leiders, parlementsleden en diplomaten volgden zijn voorbeeld en distantieerden zich van president Ali Abdullah Saleh.

Saleh verklaarde dinsdag bereid te zijn om in 2012 af te treden, maar waarschuwde zijn tegenstanders voor een burgeroorlog als de protesten nog lang aanhouden. De oppositie verwierp het voorstel en eist zijn onmiddellijke ontslag.

Het parlement kondigde woensdag de noodtoestand afgekondigd. Saleh had dat gevraagd na de dood van 52 manifestanten op 18 maart. Ze werden aangevallen door aanhangers van het regime. De noodtoestand is 30 dagen van kracht. De grondwet is nu opgeheven, protesten zijn verboden, en arbitraire arrestaties en censuur worden mogelijk.

(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners