Syrische oppositie wil niet weten van Russische hulp

24/10/15 om 18:58 - Bijgewerkt om 18:57

De door het westen gesteunde oppositie in Syrië wil niet weten van Russische steun in de strijd tegen Islamitische Staat. Ook de oproep van Moskou om verkiezingen te organiseren, wijst de oppositie van de hand.

Syrische oppositie wil niet weten van Russische hulp

De Russische minister van Binnenlandse Zaken Sergej Lavrov. © REUTERS

"Rusland bombardeert het Vrije Syrische Leger en nu wil het plots samenwerken met ons, maar tegelijkertijd steun geven aan (president Bashar) al-Assad? Wij begrijpen er niets van", zo verklaarde luitenant-kolonel Ahmad Saoud van het Vrije Syrische Leger, strijdkrachten die door het westen gesteund worden in de strijd tegen al-Assad, maar ook tegen IS.

Rusland lanceerde eind september een grootschalig luchtoffensief in Syrië. Moskou wou naar eigen zeggen de strijd aanbinden met IS en andere "terroristische" groepen, maar de gematigde rebellen stellen dat zij het echte doelwit zijn en dat de Russische raids vooral bedoeld waren om al-Assad steviger in het zadel te krijgen

'Hoe kan men in deze omstandigheden verkiezingen houden?'

Samir Nachar van de Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste partij van de politieke oppositie in ballingschap, verwierp eveneens een alliantie met Rusland. "Ze zouden beter ophouden met bombarderen. Tachtig procent van hun bombardementen viseren het Vrije Syrische Leger", zei hij.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei zaterdag dat de Russische troepen bereid zijn om luchtsteun te geven aan het Syrische Vrije Leger. In het interview met televisiezender Rossija 1 toonde hij zich ook hoopvol dat Moskou alle partijen in het conflict dra rond de onderhandelingstafel kan krijgen.

Lavrov drong aan op de voorbereiding van parlements- en presidentsverkiezingen in Syrië, maar ook daar moet Nachar niets van weten. "Er zijn miljoenen mensen op de vlucht. Elke dag worden steden verwoest. Hoe kan men in die omstandigheden verkiezingen houden? " Volgens Nachar ondermijnt Rusland op die manier ook de wens van het Syrische volk dat al-Assad vertrekt. (Belga/NSK)

Onze partners