Syrische oppositie verenigd in Nationale Raad

02/10/11 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

De Syrian National Council (SNC) lijkt de belangrijkste stap tot dusver om de verdeelde oppositie te verenigen.

Syrische oppositie verenigd in Nationale Raad

© Reuters

De Syrische oppositie heeft in het Turkse Istanbul de vorming van een Nationale Raad aangekondigd. Die moet de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad sturen. Het lijkt te gaan om de belangrijkste stap tot dusver om de verdeelde oppositie te verenigen.

Bovendien wil de Syrian National Council (SNC), die voorlopig wordt geleid door de Frans-Syrische professor Burhan Ghalioun van de Sorbonne-universiteit in Parijs, de protestbeweging naar internationaal niveau tillen.

"Het gaat ons erom een gemeenschappelijk front te vormen om iets te ondernemen tegen de dagdagelijkse bloedbaden," aldus Ghalioun. De Syrische demonstranten hebben de bescherming van de internationale gemeenschap nodig, voegde hij eraan toe.

Sinds het begin van de protestgolf in maart zijn reeds verschillende 'Overgangsraden' gevormd, die echter niet door alle oppositiegroepen werden erkend. Met het oog op het toenemend geweld in Syrië slaan de verschillende groepen, van liberalen tot islamisten, nu de handen in elkaar.

Controle

De stad Rastan, in de centrale provincie Homs, staat na dagen van gevechten opnieuw onder de controle van het regime, zo melden Syrische staatsmedia zondag.

In de stad hield zich een groot aantal deserteurs verschanst die het bevel om te schieten op burgers negeerden. Nu het leger opnieuw de controle over Rastan heeft verworven, zouden tal van rebellen zijn gedood. Tegenstanders van het regime spreken van een bloedbad. Buitenlandse journalisten hebben geen toegang tot het gebied en dus zijn de berichten amper te verifiëren. (Belga/KVDA)

Onze partners