Syrische oppositie hekelt 'totale zwakte' van internationale gemeenschap

20/09/16 om 21:46 - Bijgewerkt om 21:45

Een hooggeplaatste verantwoordelijke van de Syrische oppositie, Riad Hijab, hekelt de "totale zwakte" van de internationale gemeenschap en het gebrek aan geloofwaardigheid van de diplomatieke inspanningen om het bestand in Syrië te herstellen.

Syrische oppositie hekelt 'totale zwakte' van internationale gemeenschap

Vernielde truck uit het hulpkonvooi © REUTERS

EIn een gesprek met enkele journalisten beschuldigde Riad Hijab, die het onderhandelingscomité voor de Syrische oppositie (HCN) coördineert, ook Damascus en Moskou ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op een humanitair konvooi. Hij zei over "zekere informatie" te beschikken. "Het zijn vliegtuigen van het regime en de Russen die verantwoordelijk zijn voor deze aanval. Niemand anders beschikt over een luchtmacht in deze zone. Een HCN-lid dat deel uitmaakte van een groep die het konvooi moest beschermen, leverde heel duidelijke en precieze beelden", aldus Hijab.

Hulp opgeschort

"Met dit tragisch incident zijn het de Verenigde Naties die direct zijn getroffen", ging hij verder. "Dit is een nieuwe illustratie van de totale zwakte van de internationale gemeenschap." "Als er nooit gevolgen zijn, als er geen observatiemechanisme is dat toelaat de verantwoordelijken aan te duiden, zien wij geen geloofwaardigheid" in het proces dat het staakt-het-vuren moet herstellen.

Sinds de aanval op het hulpkonvooi heeft de VN de konvooien opgeschort.

(Belga/RR)

Onze partners