Syrische oorlog brengt historische sites in gevaar

© Reuters

Het aantal plunderingen en vernielingen van archeologische schatten in Syrië is fors gestegen sinds het conflict meer dan een jaar geleden uitbrak

Experts trekken aan de alarmbel en vrezen dat “een groot deel van de geschiedenis verloren gaat.” Musea, monumenten en historische sites lijden onder vernielingen en plunderingen.

“Ik denk dat de plunderaars inwoners zijn die geld willen verdienen en die niet begrijpen hoe belangrijk de voorwerpen zijn die ze vinden”, zegt Hiba al-Sakhel, de directrice van de musea van Syrië, aan het Franse persagentschap AFP. De stukken, die via de buurlanden worden geëxporteerd, worden verkocht op de zwarte markt.

Vaak worden sites geplunderd die eerst door gevechten tussen regeringstroepen en rebellen werden vernield. Zo zijn bijvoorbeeld een middeleeuwse citadel en de site van Apamée gebombardeerd door het leger, omdat het de bastions van de rebellen opnieuw wilde innemen.

Unesco

Eind maart vroeg Unesco aan de “betrokken partijen” in Syrië om “de bescherming van het uitzonderlijke historische erfgoed te verzekeren.” Ook de oppositie trekt aan de alarmbel en bevestigt dat de aanvallen van het leger de historische sites in gevaar brengen.

Centrale Bank

De Syrische autoriteiten hebben al meerdere stukken uit de nationale musea verwijderd en willen ze in veiligheid brengen in de Centrale Bank, bevestigt al-Sakhel.

“Ik hoop dat de internationale gemeenschap een bericht zal sturen naar het Syrische volk dat het ons eigen patrimonium is dat in gevaar is. Het behoort toe aan alle Syriërs, niet aan de overheid of de president, maar aan de mensheid”, besluit ze. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content