Syrische Nationale Raad erkend als koepel oppositie

01/04/12 om 17:08 - Bijgewerkt om 17:08

De Vrienden van Syrië erkennen de Syrische Nationale Raad als een legitieme vertegenwoordiger van alle Syriërs.

Syrische Nationale Raad erkend als koepel oppositie

© Reuters

De contactgroep de 'Vrienden van Syrië' heeft de Syrische Nationale Raad erkend als koepelorganisatie van de oppositie in het land. De raad is "een legitieme vertegenwoordiger van alle Syriërs", verklaarden vertegenwoordigers van 83 staten en organisaties in Istanbul. Dat meldt het Turkse persagentschap Anatolia, dat citeert uit het slotcommuniqué van de tweedaagse conferentie.

Bewapening

De Syrische Nationale Raad had daarentegen gehoopt als enige vertegenwoordiger van de Syriërs erkend te worden en daarmee op de internationale scène in de plaats te treden van het regime in Damascus. Op de conferentie werd verder een werkgroep opgericht die de effectiviteit van sancties tegen het regime van dictator Bashar al-Assad moet onderzoeken.

De 'Vrienden van Syrië' deden ook een oproep om een 'limietdatum' vast te leggen voor de toepassing van het Vredesplan voor Syrië door het regime, dat blijft vasthouden aan het moorddadig neerslaan van de oppositie. De Vrienden behielden het stilzwijgen over de bewapening van de Syrische rebellen.

Davutoglu: 'Internationale gemeenschap zal bloedbaden niet mee dulden'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu verklaarde aan het slot van de bijeenkomst dat de internationale gemeenschap een voortzetting van de bloedbaden en de moorden in Syrië niet zal dulden. De gesprekken duurden langer dan eerst was aangekondigd.

In Syrië zelf werden ondertussen minstens 40 mensen gedood bij zware gevechten en aanvallen van rebellen in heel het land. Vijftien van de slachtoffers waren leden van regeringsstrijdkrachten. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners