Syrische minister wil met rebellen onderhandelen in het buitenland

12/02/13 om 02:14 - Bijgewerkt om 02:14

De Syrische minister voor nationale verzoening, Ali Haidar, is bereid om oppositieleider Moaz al-Khatib in het buitenland te ontmoeten. Dat moet volgens hem tot vrije verkiezingen leiden.

Syrische minister wil met rebellen onderhandelen in het buitenland

© Reuters

Dat heeft Haidar aan de Britse krant The Guardian verklaard. Khatib, de voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie, de voornaamste rebellengroep, had in januari het regime van president Bashar al-Assad aangeboden om over te gaan tot een dialoog. Maar tot nu toe had de Syrische regering altijd geweigerd om buiten Syrië gesprekken daarover aan te gaan.

Nationale dialoog

In het interview met het Britse dagblad laat Haidar nu evenwel weten dat die gesprekken er toch nog kunnen komen. "Ik ben bereid om de heer Khatib te ontmoeten in een buitenlandse stad waar ik naartoe kan reizen, om over de voorbereiding van een nationale dialoog te praten", zei hij.

"De dialoog is een middel om tot een mechanisme te komen voor het bereiken van vrije parlements- en presidentsverkiezingen. Dat is een van de punten die aan de onderhandelingstafel besproken zal worden", aldus Haidar. "Maar we verwerpen een dialoog die alleen over de machtsoverdracht van de ene zijde naar de andere zou gaan."

Kritiek

Het voorstel om via onderhandelingen met het regime een einde te maken aan de bloedvergieten die sinds 2011 aan de gang zijn, heeft oppositieleider Khatib al veel kritiek uit eigen rangen opgeleverd. (Belga/TV)

Onze partners