Syrische legerofficieren vluchten naar Turkije

25/06/12 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

Zes Syrische officieren en een dertigtal soldaten zijn uit het Syrische leger gedeserteerd en hebben heil in Turkije gezocht. Dat hebben activisten aan de Syrisch-Turkse grens gemeld.

Syrische legerofficieren vluchten naar Turkije

© Reuters

Volgens activisten aan de Syrisch-Turkse grens zijn zes officieren en een dertigtal soldaten uit het Syrische leger gevlucht naar Turkije. De officieren zouden een "hoge rang" hebben, maar meer details zijn niet bekend.

Dertien gevluchte generaals

Volgens het Anatolische persbureau is een Syrische generaal naar Turkije gedeserteerd, waarmee hij de dertiende Syrische generaal is die dit doet. Hij was in gezelschap van twee kolonels en een dertigtal andere soldaten plus hun gezinnen.

De soldaten maakten deel uit van een groep vluchtelingen van meer dan 200 Syrische burgers. Sinds maart vorig jaar zijn al zo'n 33.000 Syriërs naar Turkije gevlucht.

Spanningen met Turkije

De spanningen met buurland Turkije blijven hoog oplopen sinds het voorval met het Turkse gevechtsvliegtuig dat vorige week door Syrisch afweergeschut uit de lucht werd gehaald. Wat de bedoelingen waren van het vliegtuig en waar het precies vloog is nog steeds niet bekend.

Turkije vroeg aan de NAVO een onderzoek naar de omstandigheden en het zoekt nog steeds verder naar de twee vermiste piloten.

Bombardementen

In Syrië zelf zijn burgers maandag delen van de hoofdstad Damascus ontvlucht, vanwege hevige beschietingen van zones in de buitenwijken, aldus activisten.

Regeringstroepen bombardeerden maandag opnieuw wijken in de centrale stad Homs. Daarbij is een burger omgekomen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners