'Syrische kinderen mogen geen verloren generatie worden'

24/02/14 om 16:25 - Bijgewerkt om 17:05

Vijf internationale organisaties hebben een gezamenlijke oproep gelanceerd waarin ze vragen om het lijden van de Syrische kinderen een halt toe te roepen.

'Syrische kinderen mogen geen verloren generatie worden'

Syrische kinderen in de belaagde stad Homs. © REUTERS

"Het lijden van Syrische kinderen moet stoppen. Zonder onderwijs en bescherming dreigt een hele generatie verloren te gaan", stellen vijf hulporganisaties.

Ongeveer 5,5 miljoen kinderen worden geraakt door het geweld in Syrië, zo staat in de mededeling van het Kinderrechtenfonds van de Verenigde Naties (Unicef), het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de internationale organisaties Mercy Corps, Save the Children en World Vision. De vijf organisaties benadrukken dat het conflict op lange termijn alarmerende gevolgen kan hebben.

"Zonder onderwijs en bescherming dreigt een hele generatie verloren te gaan in Syrië en de regio", luidt het. De organisaties roepen de wereld nu op om hun stem te laten horen. Ze hebben daarvoor een onlinepetitie gelanceerd.

Handtekeningen

De bedoeling is om minstens één miljoen handtekeningen te verzamelen tegen 15 maart, de dag waarop het Syrische conflict zijn vierde jaar ingaat. Concreet vragen de vijf organisaties om het geweld tegen de Syrische kinderen te stoppen.

"Alle strijdende partijen moeten de internationale humanitaire regels respecteren, een vredevolle oplossing nastreven en stoppen met de rekrutering van kinderen", luidt het. Ook moet de blokkade van humanitaire hulp worden stopgezet en moet er een einde komen aan de aanvallen op humanitaire medewerkers en faciliteiten. Er is ook extra investering nodig in het onderwijs en de psychosociale hulp voor alle kinderen die geraakt worden door het conflict, stellen de organisaties. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners