'Syrische kinderen krijgen elektrische schokken, zelfs op geslachtsdelen' (VN)

05/02/14 om 12:01 - Bijgewerkt om 12:01

Syrische kinderen worden massaal gemarteld, seksueel misbruikt en geronseld door zowel de regeringstroepen als de rebellen. Dat meldt de Verenigde Naties (VN).

'Syrische kinderen krijgen elektrische schokken, zelfs op geslachtsdelen' (VN)

Syrisch meisje in Damascus © Reuters

Al meer dan drie jaar lang zijn kinderen de meest kwetsbare slachtoffers van het conflict in Syrië. Ze worden op grote schaal gemarteld en misbruikt, meldt een rapport van de Verenigde Naties (VN). "Deze onvoorstelbare verschrikkingen moeten onmiddellijk ophouden", aldus de VN.

Volgens het rapport waren het aanvankelijk de regeringstroepen die kinderen ronselden en misbruikten, maar nu het conflict zich uitbreid en intensifieert, maakt ook de oppositie zich schuldig aan zulke praktijken, klinkt het. Volgens de onderzoekers zitten Syrische kinderen tussen twee vuren. Als ze banden hebben met de oppositie lopen ze de kans gemarteld te worden door regeringstroepen. De oppositie op haar beurt ronselt kinderen en zet ze in bij gevechten of terreuraanslagen.

Menselijk schild

Niet alleen worden de kinderen ingezet als menselijk schild, bovendien worden ze geregeld seksueel misbruikt en worden ze geslagen met houten en metalen voorwerpen. De troepen deinzen er zelfs niet voor terug op elektrische schokken uit te delen, soms zelf in de genitale zones, schrijft het rapport.

In het verleden berichtte de VN al over de erbarmelijke toestanden waarin Syrische kinderen moeten opgroeien. Maar in dit rapport treedt ze voor het eerst in detail over de mishandelingen.

'Onbeschrijfelijk en onacceptabel'

"Het lijden van deze kinderen is onbeschrijfelijk en onacceptabel", zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Meer dan twee miljoen, voornamelijk vrouwen en kinderen, Syriërs zijn hun land al ontvlucht. Volgens cijfers van de VN vielen er al meer dan 100.000 doden, waaronder minstens 10.000 kinderen. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners