Syrische kinderen extra kwetsbaar na polio-uitbraak

29/10/13 om 13:45 - Bijgewerkt om 14:18

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat er in Syrië sprake is van een polio-uitbraak.

Syrische kinderen extra kwetsbaar na polio-uitbraak

Syrische vluchtelingen © Reuters

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft tijdens een briefing van de Verenigde Naties (VN) in Genève bevestigd dat al zeker tien kinderen in de provincie Deir ez-Zor, in het noordoosten van het land, besmet zijn met polio.

Het Wereldinitiatief voor de Uitroeiing van Polio verklaarde vorige week dat er mogelijk opnieuw polio is opgedoken in Syrië. Volgens een woordvoerder is polio vastgesteld bij 10 van de 22 kinderen, die lijden aan slappe verlamming, een ziekte die door polio veroorzaakt kan worden.

Verlamming

"Tien van de 22 gevallen zijn bevestigd, de resultaten voor de andere twaalf gevallen zouden we de komende dagen te weten moeten komen", klinkt het.

Het polio-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen via water of voedsel dat besmet is door menselijke uitwerpselen. Het treft vooral kinderen en kan verlamming veroorzaken.

Momenteel is een grootschalige vaccinatiecampagne bezig in Syrië, met de steun van de Verenigde Naties. 2,4 miljoen kinderen zouden zo gevaccineerd moeten worden tegen polio, mazelen, bof en rubella (rode hond). (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners