Syrische 'hitlist' bevat namen van duizenden opposanten

28/02/12 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Er is een gedetailleerd document opgedoken met daarop de namen en informatie van duizenden Syrische dissidenten. De lijst zou een 'hitlist' van de Syrische inlichtingendienst zijn.

Syrische 'hitlist' bevat namen van duizenden opposanten

© Reuters

Het document telt 718 pagina's met daarop de namen, telefoonnummers, woonplaatsen en activiteiten van duizenden Syrische opstandelingen die het doelwit zouden zijn van het Syrische regime. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite Mother Jones. De website vroeg drie onafhankelijke experts om het document te controleren op authenticiteit en de consensus lijkt te zijn dat het om een echt document gaat.

Het document bevat geen markeringen of kentekens van het regime maar volgens de door de website aangesproken experts komt de manier waarop de lijst is opgesteld en de hoeveelheid gegeven details overeen met de manier waarop geheime diensten in het Midden-Oosten te werk gaan. De lijst zou aan Mother Jones bezorgd zijn door een zogenaamde 'hacktivist' die het document op zijn beurt ontving van leden van een activistencomité in Syrië. De hacktivist wilde naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen geen verdere informatie geven over zijn bronnen.


Joshua Landis 'Dit is wat inlichtingendiensten doen'

Het document bevat vermeldingen van activiteiten van opstandelingen als 'het opzetten van een wegblokkade bij de stad Homs' en 'het geven van instructies over hoe het best een Syrische militaire controlepost aan te vallen'. "Dit is wat de inlichtingendiensten doen", aldus Joshua Landus, een Syrië-expert die in het verleden het Amerikaans departement van Binnenlandse Zaken adviseerde, aan Mother Jones. "De activiteiten op de lijst zijn dingen waarvoor je vermoord wordt, of toch op zijn minst gemarteld." Volgens hem zou het document een samenvoeging kunnen zijn van verschillende Syrische inlichtingendiensten.

"De manier waarop de lijst is opgesteld lijkt erg op de andere documenten die ik al gezien heb toen ik in 2006 in Syrië was", vertelt Andrew Tabler, een Syrië-expert van het Washington Instituut voor het Nabije Oosten-beleid aan Mother Jones. "Het schikt de mensen op zo'n manier dat het makkelijk is voor de inlichtingendienst om ze op te sporen en gevangen te nemen."


Mogelijk opzettelijk gelekt

Volgens Ammar Abdulhamid, Syrië-expert van de conservatieve denktank Foundation for the Defense of Democracies (FDD), zou de info op de lijst te gedetailleerd zijn om toegankelijk te zijn voor het grote publiek of om vervalst te zijn. Het document bevat bijvoorbeeld ook namen, ranken en eenheden van overgelopen Syrische militairen. Een kleine bedenking daarbij is dat de FDD een denktank is die twee dagen na 11 september werd opgericht en sindsdien lobbyt voor agressieve acties tegen landen als bijvoorbeeld Iran.

"Activisten hebben eerder gerapporteerd dat de Syrische veiligheidsdiensten vanaf het begin van de revolutie bij het doorzoeken van buurten en het willekeurig arresteren van mensen ook lijsten met zich meebrachten met daarop de namen van specifieke opposanten waarnaar ze op zoek waren", aldus Abdulhamid aan Mother Jones.

"Maar het kan ook zijn dat de lijst opzettelijk werd gelekt door het regime en dat ze namen bevatten van president Assad-aanhangers om activisten mee in de val te lokken", zegt Abdulhamid. "De dynamiek van de revolutie is zeer complex geworden en het is een constante strijd van inlichtingen en contra-inlichtingen." Daarnaast is het volgens de website ook mogelijk dat de lijst gefabriceerd werd door de Amerikaanse of Israëlische inlichtingendiensten bij wijze van contra-inlichtingen. (PC)

Onze partners